Predstavnici bošnjačkih partija u Sarajevu / Foto: Radio Sarajevo
13/04/2024 u 07:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sarajevo: Bošnjaci su evropski narod opredijeljen za članstvo svih država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji

U Sarajevu je juče održan radni sastanak političkih predstavnika Bošnjaka iz regiona.

Sastanku su, pored niza političkih predstavnika Bošnjaka iz BiH, prisustvovali i politički predstavnici Bošnjaka iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Kosova.

Nakon sastanka objavljeno je zajedničko saopštenje koje je Radio Sarajevo objavio u cijelosti:

Današnji radni sastanak iznimno je važan kao korak na poboljšanju komunikacije, jačanju veza i uspostavljanju bolje saradnje Bošnjaka koji žive na prostoru Zapadnog Balkana.

Jasno anticipirajući da su Bošnjaci evropski narod koji je opredijeljen za članstvo svih država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji što je sigurno jedan od ključnih strateških ciljeva kako svake države ponaosob tako i samih Bošnjaka kao naroda koji ima hiljadugodišnju tradiciju življenja u ovom dijelu Evrope.

Na današnjem sastanku podržan je nacrt Deklaracije o ujednačenom pristupu koja je na sličnom sastanku u Sjevernoj Makedoniji usvojena prošle godine. Nakon radnih susreta u Skoplju i Podgorici bilo je posebno važno da Bosna i Hercegovina i politički predstavnici Bošnjaka iz BiH budu domaćini jednog ovakvog radnog sastanka.

Svjesni smo neophodnosti da se saradnja među političkim predstavnicima Bošnjaka u regiji mora podići na viši nivo. Ovim sastankom potvrđeno je da svi Bošnjaci koji BiH vide kao svoju maticu ili državu matičnog naroda mogu računati na Bosnu i Hercegovinu, njene institucije i bošnjačke političke predstavnike.

Posebno ističemo poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država iz kojih dolaze politički predstavnici Bošnjaka koji su se odazvali današnjem sastanku. Ovo nikako nije pravljenje bilo kakvih paralelnih institucija ili pokušaj da se umanji značaj bilo koje institucije.

Svakako smo opredijeljeni za saradnju i dobrosusjedske odnose svih država kao i za saradnju unutar već postojećeg institucionalnog okvira, ali jasno ističemo da ovakvi sastanci upravo mogu podstaknuti jednu takvu saradnju.

Ibrahimović: Ponosan sam na ulogu BS i bošnjačkog naroda u trasiranju euroatlanskog puta Crne Gore

Istovremeno, komunikacija, uvezivanje, strateško planiranje i dogovaranje poznaju različite osnove na kojima nastaju, a narod koji govori istim jezikom, ima zajedničku prošlost i dijeli viziju budućnosti treba političke predstavnike koji će biti spremni po strani ostaviti uskostranačke interese i međusobno sarađivati.

U ovom trenutku kao važno pitanje vidimo i konačnu ratifikaciju sporazuma koji garantuje slobodu kretanja na području Zapadnog Balkana, a koji je dogovoren kao dio Berlinskog procesa. Vizni režim između BiH i Republike Kosovo posebno pogađa upravo Bošnjake koji žive u ove dvije zemlje i nužno je učiniti sve kako bi se osigurala sloboda kretanja.

Veliki odziv na ovakav sastanak potvrda je da postoji potreba za čvršćom saradnjom te je ovo još jedna prilika da se ovakvim susretima ubuduće priključe i oni koji su sa današnjeg sastanka izostali. Na sastanku je dogovoreno da ovakvi susreti budu organizovani redovno i to barem dva puta godišnje.

Na kraju, sa današnjeg sastanka šaljemo i snažnu podršku političkim predstavnicima Bošnjaka u Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji koje u narednim danima očekuju parlamentarni izbori u ovim zemljama. Ulazak u državne parlamente bošnjačkih predstavnika bio bi posebno značajan za bošnjačke zajednice u Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji ali i u jednom širem regionalnom kontekstu.

(Izvor: Radio Sarajevo)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 07:07