Hašim Tači / - FOTO: EPA
20/02/2024 u 19:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Suđenje Tačiju: Komandant brigade OVK negirao da ga je postavio Glavni štab OVK

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci

Suđenje Tačiju: Komandant brigade OVK negirao da ga je postavio Glavni štab OVK

Svjedok optužbe Hajruš Kurtaj opovrgavao je danas, na haškom procesu Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, da ga je Glavni štab OVK u maju 1999. postavio za komandanta brigade, iako je ranije to sam izjavio, prenosi N1.rs.

Zajedno sa Tačijem, za zlodela nad Albancima, Srbima i Romima, 1998-99, optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići. Svi su tada bili vodeći članovi Glavnog štaba (GŠ) OVK.

Po tužiocima, optuženi su iz GŠ OVK komandovali jedinicama, imenovali njihove zapovednike i upravljali udruženim zločinačkim poduhvatom protiv svih koje su videli kao protivnike širom Kosova.

Centralnu ulogu tog štaba negiraju branioci optuženih, prikazujući OVK kao labavu necentralizovanu grupu u kojoj su glavnu riječ imali lokalni komandanti dobrovoljačkih jedinica.

Tokom današnjeg iskaza, svjedok je, međutim, rekao da nije bio formalno imenovan za komandanta, nego da je, kao zamjenik poginulog Ćamila Iljazija, on „nastavio da obavlja njegovu dužnost“.

Kurtaja je tužilac, potom, suočio s njegovom ranijom izjavom da ga je na dužnost komandanta postavio tadašnji načelnik GŠ OVK Agim Čeku.

Svedok je, međutim, tvrdio da mu Čeku nije naredio da preuzme komandu, a na tužiočevo pitanje zašto je onda to izjavio, odgovorio je da je to bila „omaška“.

Pri odgovoru da se „podrazumjevalo“ da on zamjeni poginulog Iljazija, svjedok je ostao i posle insistiranja tužioca Džejmsa Paća da je tu naredbu Kurtaju preko telefona prenio Čeku.

Zastupnik optužbe predočio je u sudnici i da je sam svjedok to potvrdio u svojoj knjizi, objavljenoj posle rata.

Ne negirajući da je to napisao, Kurtaj je kazao da je „izmišljao“ i „preuveličavao“ kako bi OVK prikazao profesionalnijom nego što je bila.

Svjedok je tvrdio da je „izmislio“ da ga je Čeku postavio za komandanta.

Po današnjem iskazu Kurtaja, nije istina ni da ga je Čeku smijenio u junu 1999., iako je to, kako je podsjetio tužilac Paće, sam izjavio tužilaštvu prije samo tri nedelje, 29. januara ove godine.

Kurtaj će sutra nastaviti iskaz pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za krivična djela  počinjena u 43 pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Po optužnici, najmanje 98 od približno 407 pritvorenika je bilo ubijeno od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci su imenovali 75 ubijenih, od kojih je 51 osoba srpske nacionalnosti, 23 žrtve su Albanci, a jedna je Rom.

Krivična djela iz optužnice kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići su bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad cjelim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“ sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Optuženi su, u vrijeme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK – Tači kao politički komesar, kasnije i zapovjednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamjenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obavještajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020. godine, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu, a sud, čije je zvanično ime Specijalizovana vijeća Kosova, više puta je odbio njihov zahtjev da budu privremeno oslobođeni.

Pored predsedavajućeg Smita iz SAD, u veću koje sudi Tačiju i saoptuženima su još sudije Kristof Bart iz Nemačke i Ginel Metro iz Švajcarske. Rezervni sudija je Fergal Gejnor iz Republike Irske.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:51