Tači u sudnici / FOTO: EPA
12/06/2023 u 15:31 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Suđenje Tačiju - svjedok: OVK 1998. imala pritvor za kolaborante

Tači, nekadašnji komandant OVK, optužen je za ratne zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Bivši pripadnik OVK potvrdio je danas, na haškom procesu Hašimu Tačiju, navod optužnice da je, s jeseni 1998, u selu Bajgora kod Podujeva postojao pritvor OVK za "kolaborante" sa srpskim vlastima, prenosi N1.rs.

Tači, nekadašnji komandant OVK, optužen je za ratne zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Zajedno sa Tačijem, optuženi su tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Prema optužnici, u Bajgori je OVK, u avgustu i septembru 1998, nezakonito lišila slobode, ispitivala, prebijala i zlostavljala bar 16 osoba, od kojih je „najmanje jedna bila srpske nacionalnosti“.

Albanca Osmana Sinanija, pripadnici OVK su, po optužnici, izveli iz pritvora u Bajgori i ubili 30. avgusta 1998, pošto su ga ispitivali i prijetili da će ga usmrtiti „ako ne prizna“.

-Pritvornici su bili…optuženi za povezanost i saradnju sa srpskim vlastima- piše u optužnici.

Zaštićeni svjedok 4232 izjavio je danas da je, u septembru 1998, kao „regrut“ bio na obuci u bazi OVK u planinskom selu Bajgora.

Potvrdio je da je tu bio štab „operativne zone Lab“ i da je komandant te zone OVK bio Rustem Mustafa zvani Remi (Rrustem).

-Za pritvor sam znao i pre obuke…svi civili su znali za to…Postojanje pritvora nije bilo skrivano od javnosti, a i ta zgrada je bila dostupna s glavnog puta-ispričao je svjedok.

On je precizirao da je pritvor bio za „disidente“ i „kradljivce“.

Na pitanje tužiteljke Silvije Daskoli (Silvia D’Ascoli) šta smatra pod disidentima, sjvedok je odgovorio:

„Osobe koje su sarađivale sa neprijateljem – kolaborante…Ljude koji su radili za srpski SUP“.

Iz iskaza svjedoka – koji je često bio zatvaran za javnost zbog zaštite njegovog identiteta – proističe da je on bar jednom stražario ispred zgrade pritvora.

Opisao je kako je jedan od starešina OVK došao i povišenim glasom ispitivao pritvorene, uz preciziranje da je mogao čuti samo reč „zašto“.

Svjedok je rekao i da su pritvorenici bili evakuisani u septembru 1998. kada je štab „operativne zone Lab“ morao da napusti Bajgoru pred ofanzivom srpskih snaga.

Na traktoru kojim su pritvorenici odvezeni, svedok 4323 je, po sopstvenim riječima, prepoznao najmanje jednog pritvorenika.

Preko današnjeg svjedoka, tužioci su dokazivali i da je OVK još u ljeto 1998. bila dobro organizovana i strukturisana vojna formacija.

Svjedok je kazao da je s njim u Bajgori bilo oko 200 regruta, koje su instruktori, osim vojnim vještinama, podučavali i o

„zakonima rata“, „dužnostima vojnika, strukturi OVK i odnosu prema nadređenima“.

Posle tužiteljke Daskoli, svedoka 4323 unakrsno će ispitivati branioci optuženih.

Današnji svjedok je osmi od početka suđenja 11. aprila, a tužioci su najavili ukupno 312 svjedoka.

Za ispitivanje tih svjedoka, raspravno vijeće je tužilaštvo dalo rok do aprila 2025.

Optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zlodjela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci su objavili identitete 75 žrtava, od kojih je 51 bila srpske nacionalnosti. U pritvorima OVK stradala su i 23 Albanca i jedan Rom. Identiteti još 25 žrtava biće saopšteni tokom procesa.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dvije tačke) i ubistva (dvije tačke).

Ta krivična djela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“ sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja (Syla), Ljah Brahimaj (Lahi), Fatmir Ljimaj (Limaj), Sujelman Seljimi (Sylejman), Rustem Mustafa (Rrustem), Šukri Buja (Shukri), Ljatif Gaši (Latif Gashi) i Sabit Geci.

Optuženi su, u vrijeme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovjednik, Veselji kao šef obavještajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamjenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obavještajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020., u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Ševeningenu, a sud, čije je zvanično ime Specijalizovano vijeće Kosova, više puta je odbio njihov zahtjev da budu privremeno oslobođeni.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
VOJNIKOVKSUĐENJE
25. jun 2024 08:30