/ - Ilustracija
22/02/2024 u 14:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Beogradu prijavljena epidemija malih boginja: Zaraženo 11 pacijenata

Početkom februara zbog malih boginja, u Infektivnoj klinici hospitalizovan je jedan dječak, nakon čega su se pojavili novi slučajevi

Epidemija malih boginja (morbila) prijavljena je danas u Beogradu, nakon što je registrovano 11 oboljelih od ovog virusa, kaže za Nova.rs dr Ivana Begović Lazarević, epidemiološkinja Gradskog zavoda za javno zdravlje.

- Imamo sve više zaraženih, a razlog je nedovoljan obuhvat vakcinacijom. Roditelji moraju da vakcinišu svoju djecu, jer evo do čega nas je dovelo izbjegavanje vakcina. Iz domova zdravlja pozivaju roditelje čija djeca nijesu vakcinisana kompletno i na vrijeme. Naloženo je da se radi i revizija zdravstvenih kartona kako bi ljekari imali uvid u to ko od malih pacijenata nije primio sve vakcine - kaže dr Begović Lazarević.

U Beogradu je trenutno 11 osoba zaraženo malim boginjama.

- Od toga je četvoro odraslih, a ostalo su djeca - kaže doktorka.

Početkom februara zbog malih boginja, u Infektivnoj klinici hospitalizovan je jedan dječak, nakon čega su se pojavili novi slučajevi.

- Vakcina MMR je obavezna, tako da djeca koja su zdrava i kod kojih nema bojazni od kontraindikacija moraju da je prime - naglašava dr Begović Lazarević.

Na sajtu Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, međutim i dalje stoji podatak da je u Srbiji do 20. februara zabilježeno 10 slučajeva morbila, od čega osam na teritoriji Beograda, ali ovaj broj je porastao samo u protekla dva dana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 10:27