/ - FOTO: UNSPLASH - MARKUS WINKLER AVAILABLE FOR HIRE - EURO, ILUSTRACIJA
02/05/2024 u 15:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

U Hvratskoj hapšenja zbog korupcije

Bivši pomoćnik hrvatskog ministra kulture Davor Trupković i bivši dekan i profesor na Geodetskom fakultetu u Zagrebu Almin Đapo i Boško Pribičević, uhapšeni su danas zbog korupcije na zahtjev Kancelarije evropskog javnog tužioca.

Oni se sumnjiče da su primili mito od 39 hiljada EUR u vezi sa procjenom štete na objektima kulture usljed zemljotresa koji je 22. marta 2020. godine pogodio područje Zagreba, kao i Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Trupković se sumnjiči da je, kao šef tima za pregled i identifikaciju oštećenih zgrada, od Geodetskog fakulteta primio mito od 39 hiljada EUR i pametni sat "epl voč" kako bi angažovao tu visokoobrazovnu instituciju na poslovima popisa i procjene štete na nepokretnim kulturnim dobrima, što je uključivalo i trodimenzionalno dokumentovanje oštećenja.

On je, kao funkcioner u Ministarstvu kulture i medija, znao da Geodetski fakultet nema dovoljno osposobljenog kadra ni opreme za obavljanje takvih poslova i da bi za to morao da angažuje jedno trgovačko društvo, prenose hrvatski mediji.

Dokazi pokazuju da su to trgovačko društvo kontrolisali dekan Geodetskog fakulteta i profesor, koji su bili stvarni korisnici tog aranžmana, prenosi MINA.

Ministarstvo kulture i medija Hrvatske isplatilo je Geodetskom fakultetu više od 2,5 miliona EUR, a oko 800 hiljada EUR knjiženo je na teret Fonda solidarnosti Evropske unije (EU).

Zbog nesprovođenja odgovarajućeg postupka javne nabavke, taj iznos je potom preknjižen na teret budžeta Hrvatske.

Smatra se da je preplaćivanjem radova zbog “prenaduvanih” cijena nanesena šteta budžetu Hrvatske od preko milion EUR, a zbog loše obavljenog posla i, u nekim slučajevima, nepostojanja trodimenzionalnih snimaka, te poslove su morale ponovno obavljati druge kompanije, što je dovelo do dodatnih troškova.

Protiv trojice uhapšenih Kancelarija evropskog javnog tužioca je donijela rješenje o proširenju i sprovođenju istrage.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jun 2024 01:11