Ivo Pejaković / - FOTO: BRUNO KONJEVIC/CROPIX/DNEVNO.HR
21/05/2024 u 19:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Upravnik Spomen-područja Jasenovac Ivo Pejaković podnio ostavku: Došlo je takvo vrijeme

Upravnik Spomen-područja Jasenovac Ivo Pejaković podnio je jutros ostavku, zbog, kako je rekao, teksta u zagrebačkom Večernjem listu i na Krofaktu, odnosno zbog tvrdnje o netačnostima na internet stranicama te javne ustanove.

- Neke tvrdnje su nespretno formulisane i odlučio sam da podnesem ostavku - potvrdio je upravnik Javne ustanove "Spomen područje Jasenovac" Ivo Pejaković za hrvatski portal Novosti.

Naglasio je da mu se čini da je, "došlo takvo vrijeme".

Novosti, međutim, pišu da je jasno da je ostavka Pejakovića posledica i narasle ekstremno desne atmosfere u društvu i šireg političkog konteksta.

Pejaković je, pojašnjavaju Novosti, ostavku podnio nakon što je na portalu Večernjeg lista objavljen članak Krofakta (CroFact), novog projekta za provjeru tačnosti, o netačnim podacima objavljenim na internet stranicama JUSP Jasenovac.

U Krofaktu su udruženi Leksikografski zavod "Miroslav Krleža", Hrvatski institut za istoriju i Hrvatsko-memorijalno dokumentacijski centar Domovinskog rata.

Vladimir Gajger sa Hrvatskog instituta za istoriju pisao je za Krofakt o tvrdnjama objavljenim na internet stranicama JUSP Jasenovac o sastanku održanom 4. juna 1941. u Zagrebu u njemačkom poslanstvu na kojem je, uz ostalo, zaključeno da se "srpsko pitanje" u NDH riješi "masovnim iseljavanjem Srba u Srbiju, masovnim ubijanjima na terenu i deportovanjem u koncentracione logore".

Gajger je naveo da izvorno arhivsko gradivo i istoriografski radovi pokazuju da su te tvrdnje neutemeljene, odnosno da se ne spominje da je na tom sastanku ustaša s predstavnicima Trećeg Rajha razmatrano "da se srpsko pitanje riješi masovnim iseljavanjem Srba u Srbiju, masovnim ubijanjima na terenu i deportovanjem u koncentracionim logorima", a ne spominje se ni da su nacisti vlastima NDH odobrili "već ranije preuzete mjere za konačno rješenje srpskog pitanja u NDH".

Pejaković je u telefonskom razgovoru za Novosti rekao da je došlo takvo vrijeme i da je u ovakvoj situaciji odlučio da podnese ostavku, te da više nije htio da učestvuje u tim raspravama.

Na pitanje da pojasni šta misli kada kaže "ovakva situacija", Pejaković kaže da je politička situacija izazovna i na unutrašnjem i na spoljnom planu.

Za nekoliko dana će se u sjedištu UN u Njujorku raspravljati o rezoluciji o Srebrenici, a u crnogorskom parlamentu o deklaraciji koja se tiče ustaškog logora Jasenovac.

- Potrebno je zauzeti stav i odrediti koje pravne termine koristiti. Treba definisati termine šta se dogodilo u NDH - rekao je Pejaković.

U javnosti, što uključuje i vlast, nisu sporni Holokaust nad Jevrejima i genocid nad Romima počinjeni u Jasenovcu i NDH generalno, ali je sporno pitanje "genocida nad Srbima", naveo je Pejaković.

Za njega lično ta tvrdnja nije sporna, on je i u ime ustanove u kojoj je bio direktor o ustaškim zločinima nad Srbima u Drugom svjetskom ratu govorio kao o genocidu.

Međutim, za hrvatsku vladajuću politiku odgovor na pitanje "šta se dogodilo Srbima u NDH" je drugačiji.

Prije otprilike pet mjeseci ministarka kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, u okviru čijeg ministarstva je i JUSP Jasenovac, na pitanje o inicijativi Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust (IHRA), kojim je Hrvatska u to doba predsjedavala, da se Jasenovac uvrsti na Uneskovu listu svetske baštine, govorila je isključivo o "očuvanju mjesta stradanja, mjesta Holokausta nad Jevrejima, genocidu nad Romima i masovnih zločina - govorila je i o trajnim svjedočenjima zločina iz prošlosti i trajnoj uspomeni na njihove žrtve.

Srbe uopšte nije spomenula, pa tako ni zločine počinjene nad njima, ne samo u NDH nego i u Jasenovcu, iako su brojno Srbi najveće žrtve tog ustaškog logora, podsjeća portal.

Nabujali revizionistički i negacionistički duhovi, navode, sigurno ne idu u prilog Pejakoviću i tome kako on vidi obavljanje dužnosti direktora JUSP Jasenovac.

Pejaković je direktor te javne ustanove bio od 2017. godine. Javnost ga pamti po tome što je 2016. na tradicionalnoj komemoraciji u Jasenovcu grupi negatora pokušao da zabrani da u Jasenovcu polože venac s natpisom "stradalima od 1941. do 1951.", ali je njegovo protivljenje osujetila tadašnja direktorka Nataša Jovičić.

Pejaković je za portal Novosti rekao da je trenutno na otkaznom roku i da sigurno neće nastaviti da radi u JUSP Jasenovac.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 23:53