Uhapšeni direkor INA / - JUTARNJI.HR
27/08/2022 u 18:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Velika akcija USKOK-a u Hrvatskoj: Hapšenja zbog malverzacija sa plinom

Upašen direktor prodaje plina u INA Damir Škugor i njegov otac, vlasnici firme OMS upravljanje, preduzetnik Goran Husić i Josip Šurjak, predsjednik Hrvatske avdokatske komore, kao i predsjednica uprave državne firme Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić

Pripadnici Policiskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala iz Zagreba, Splita i Osijeka uhapsili su danas petoro osumnjičenih za malverzacije u poslu prodaje plina u hrvatskoj Naftnoj indistriji INA.

Po nalogu i u koordinaciji s Kancelarijom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala Hrvatske uhapšeni su direktor sektora prirodnog plina Damira Škugor i njegov otac, vlasnici firme OMS upravljanje, preduzetnik Goran Husić i Josip Šurjak, predsjednik Hrvatske avdokatske komore. Policija je Šurjaka privela na Hvaru.

Osim njih, na području Slavonije privedena je predsjednica uprave državne firme Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić. Riječ je o firmi u čijem nadzornom odboru je i Damir Škugor.

Hrvatski mediji navode da se radi o ogromnoj šteti, većoj od sto milijuna kuna odnosno trinaest miliona eura.

Direktor i njegovi saradnici osumnjičeni su za zloupotrebu službenog poližaja, a ostali za kriminalno udruživanja radi nezakonitog bogaćenja.

Direktor INA posebno se tereti za zloupotrebu povjerenja u državnom poslovanju i pomaganja u zloupotrebi povjerenja u sastavu zločinačkog udruženja i kaznena djela pranja novca.

Hrvatski MUP objavio je da su na području policijskih uprava zagrebačke, šibensko-kninske, splitsko-dalmatinske i osječko-baranjske u toku hapšenja više osoba te provođenje hitnih dokaznih radnji.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih osoba biće podnijeta krivična prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a osumnjičenici će biti predati pritvorskom nadzorniku, objavio je MUP.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 11:43