Miting u Banjaluci / - FOTO:X/PRTSC
18/04/2024 u 20:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Dodik: Srebrenica zločin, a ne genocid

U Banjaluci je počeo najavljivani veliki narodni miting „Srpske te zove“ sa kojeg će, kako su tvrdili, „jasno biti poručeno da Republiku Srpsku i srpski narod niko ne može i neće poniziti, ma gdje i kakve odluke donosili“.

Povod za okupljanje je rezolucija o genocidu u Srebrenici o kojoj će se raspravljati u maju u Generalnoj skupštini UN.

Milorad Dodik, lider SNSD-a, nazvao je genocid u Srebrenici “greškom”.

- Operacija Vojske RS 1995. godine u julu bila je greška u Srebrenici. Greška koja je iza sebe ostavila ogroman zločina. Ovo je trenutak kada u ime RS želim da svim stradalim izrazim poseban pijetet i njihovim porodicama saučešće. To je bio zločin na kraju rata nakon zamora, mržnje, stradanja i osveta, ali nije bio genocid - rekao je Dodik.

Dodik: RS neće primjenjivati rezoluciju o Srebrenici

Optužio je Njemačku kako želi da Rezolucijom o Srebrenici u UN-u “izbrisala njene zločine, ali i drugih i onih koji sada čine zločine i namjeravaju da ih čine u budućnosti”.

- Ovo nas trajno razdvaja i ne želimo da živimo s vama koji želite da kažete da je srpski narod genocidan”, rekao je Dodik i ponovo ponovio prijetnju o secesiji kazavši: “Nežemo živjeti s vama.

Kazao je kako “RS nije inat već sloboda”. Kazao je i kako je “BiH greška koja nije trebala da postoji”.

Poručio je kako “RS neće ratovati”, ali i da će, ako Rezolucija o Srebrenici budu usvojena u UN-u, oni otići i provesti dan u Srebrenici.

- Da pokažemo da je naša i da je se ne stidimo - rekao je Dodik.

- RS ne pripada BiH. Trebalo bi da BiH pripadne RS, ali su oni učinili sve da je to zgađeno i da od toga nema ništa - rekao je Dodik ponovo negirajući Ustav BiH, ali i historijske činjenice.

Ponovo je prijetio otcjepljenjem s nadom da će Trump pobijediti, te naglasio kako ga “prijatelji poput Mađarske razumiju”

Na mitingu u Banjaluci nalazi se predsjednica Sklupštine Srbije Ana Brnabić, Milica Đurđević- Stamenkovski, poznatija kao Milica Zavetnica, Žorže Milićević, iz SPS Ivice Dačića, ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom, Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja iz redova vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić u svom obraćanju kazala je da je za nju uvijek velika sreća i ogromno zadovoljstvo kada dolazi u Republiku Srpsku.

- Tako i danas bez obzira na sve izazove sa kojima se zajedno suočavamo i koliko vremena bila teška važno je da se držimo zajedno da se okupljamo i pomažemo i da smo uvijek u našem nacionalnom biću jedno - navela je Brnabić.

- Prvo Srbija je uvijek bila i biće za poštovanje Dejtonskog sporazuma ali nažalost djeluje da smo jedini koji smo se toga držali. Istovremeno bili smo meta napada samo zato što nekom ne odgovara Srbija koja je ekonomski snažna i u svakom pogledu sve uspješnija. Drugo, vremena su se promijenila. Nekada ste na vlasti u Srbiji imali ljude koji su uvodili sankcije Srpskoj, pa su onda došli oni koji su kako im Zapad naredi hapsili Srbe zbog, kako kažu, ratnih zločina“.

Danas su, navela je Brnabić, u Srbiji na vlasti ljudi koji će uvijek biti uz Srpsku i naš narod.

Spomenula je da je zahvaljujući Vučiću danas u svakoj od 64 opštine u Srpskoj i još nekoliko na teritoriji FBiH imate ponešto što je Srbija izgradila ili što se finjansijski pomaže. „To je naša želja ne samo zadatak izraz našeg poštovanja i ljubavi prema našem narodu i RS“.

Treće, kako je kazala, „ako pogledate u prošlost vjerovali ili ne mi smo jedini u regionu koji su preko naših najviših zvaničnika izrazili žaljenje za druge žrtve na Balkanu.

Vučić je otišao i Srebrenicu da položi cvijet a tamo je mučki napadnut, oni su našli za shodno da treba da ga ubiju. Niko nije procesuiran niti odgovarao i niko iz inostranstva ne pita kako je moguće da se nešto tako desi“.

Rezolucija je, kazala je, uperena protiv Srba a ova naša borba je borba za mir na Balkanu. Brnabić je predvidjela da neće biti većine za rezoluciju u UN ali ako bude usvojena ona je ponovila Vučićeve riječi da će Srbi narednog dana dići zastavu. „Uz takav duh ne možete da ne pobijedite. Živjela srpska i živjela Srbija“, kazala je na kraju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:44