Savjet Evrope / EPA-EFE - PATRICK SEEGER
07/05/2024 u 09:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Albanian post: Francuska tražila da Savjet Evrope odloži odluku o članstvu Kosova

Francuska je u ponedjeljak uputila demarš zemljama članicama Savjeta Evrope u kojem se traži odlaganje odluke o prijemu Kosova u Savjet Evrope zbog neispunjenja obaveze formiranja Zajednice srpskih opština, objavio je albanski portal Albanian post pozivajući se na diplomatske izvore.

U Strazburu bi danas trebalo da se održi posljednji sastanak ambasadora prije sastanka ministara, koji bi 16. i 17. maja trebalo da donesu konačnu konačna odluka o prijemu Kosova u ovu međunarodnu organizaciju, piše Albanian post.

Portal navodi da prema njihovim saznanjima, ambasadori zemalja članica Savjeta Evrope pitanje članstva Kosova neće staviti na dnevni red majskog ministarskog sastanka.

Razlog je to što Kosovo nije preduzelo nijedan korak ka formiranju Zajednice srpskih opština.

Prijem Kosova u Savjet Evrope nije na dnevnom redu majskog sastanka, za sada

Agencija Beta je u ponedjeljak objavila da iz objavljenog dnevog reda sastanka Komiteta ministara Savjeta Evrope, koji će se održati 16. i 17. maja, proizilazi da se neće odlučivati o Kosovu.

- Iako njemački stav do sada nije bio jasan, sada se čini jasnim da i Njemačka zauzima stav da Kurtijeva vlada mora da preduzme konkretne korake po pitanju Asocijacije da bi dobila članstvo u Savjetu Evrope. Francuska, Njemačka i Italija već su na stanovištu da se članstvo Kosova u Savjetu Evrope može odložiti do trenutka kada Vlada Kosova dokaže svoju posvećenost sprovođenju Asocijacije slanjem nacrta Ustavnom sudu - objavio je Albanian post.

Portal dodaje da ovakav pristup nije podržala Velika Britanija, koja smatra da pitanje Zajednice srpskih opština ne treba miješati sa članstvom u Savjetu Evrope.

- Uprkos epilogu sastanka, postoji tehnička mogućnost da se Kosovo nađe na dnevnom redu nekoliko dana prije ministarskog sastanka. Jasno je, međutim, da se to neće desiti u nedostatku vidljivog napretka ka implementaciji Asocijacije od strane Kurtija - zaključuje albanski portal.

Francuski predsjednik Emanuel Makron i kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarali su telefonom 23. aprila. Kako je saopšteno iz Makronovog kabineta, francuski predsjednik je pozvao Kurtija na punu primjenu sporazuma iz Brisela i Ohrida.

- Međutim, takođe u kontekstu zahtjeva Kosova za članstvo u Savjetu Evrope, on je podvukao značaj koji Francuska pridaje brzom i nepovratnom napretku u implementaciji Zajednice opština sa srpskom većinom - objavilo je francusko predsjedništvo u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. jun 2024 09:34