Rama i Meloni / - FOTO: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI/PRINTSCREEN
06/11/2023 u 21:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Albanija pristala da privremeno smjesti migrante koji dolaze u Italiju da traže azil

Italija će, na osnovu sporazuma, finansirati izgradnju dva centra u Albaniji koji će moći da prime do 3.000 migranata odjednom

Albanija je danas pristala da bude privremeno sklonište za hiljade migranata dok oni, nakon prispjeća na obalu Italije, čekaju odluku o tome da li će im azil biti odobren ili neće.

Time je Albanija, prekomorski susjed Italije, omogućila toj zemlji malo olakšanja u upravljanju stalnim prilivom migranata iz Afrike. Ova inicijativa je obznanjenja nakon sastanka italijanske premijerke Đorđe Meloni i albanskog premijera Edija Rame.

Italija će, na osnovu sporazuma, finansirati izgradnju dva centra u Albaniji koji će moći da prime do 3.000 migranata odjednom.

Žene i djeca nijesu obuhvaćene planom.

Ako Italija ne usvoji migrantov zahtjev za davanje azila, Albanija će ga deportovati.

Prema riječima Đorđe Meloni, Albanija će eksterno obezbjeđivati oba centra, koji će biti pod italijanskog jurisdikcijom.

Meloni je rekla da ako zahtjevi za azil budu brzo razmatrani, do 36.000 migranata godišnje bi prolazilo kroz tu proceduru – ali sa teritorije Albanije, što bi rasteretilo pretrpane centre u Italiji.

Stotine hiljada migranata je tokom prethodnih godine došlo do Italije, nakon rizičnog putovanja preko Sredozemnog mora iz pravca Libije, Tunisa, Turske i drugih zemalja.

Italija je do sada uglavnom uzaludno tražila podršku drugih članica Evropske unije da se izbori sa ovolikim prilivom migranata, a danas se okrenula Albaniji, koja želi da se učlani u Uniju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 01:11