Ilustracija zastava Holandije, holandska zastava / - SHUTTERSTOCK
25/11/2023 u 23:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Antiislamski desničar koji je pobijedio na izborima u Holandiji poručio: Biću premijer

Iako je Vildersov PVV završio daleko ispred svojih rivala na izborima 22. novembra, predviđa se da će njegova stranka zauzeti samo 25 odsto mjesta u holandskom parlamentu

Holandski antiislamski političar Gert Vilders obećao je danas da će na kraju biti premijer Holandije, nakon izbora na kojima je njegova stranka osvojila najviše mjesta u parlamentu. U podužem postu na Ksuu, nekadašnjem Tviteru, u kojem je izrazio frustraciju zbog očiglednog nespremnosti drugih stranaka da sarađuju sa njegovom Partijom slobode (PVV), Vilders je rekao da će nastaviti da ublažava svoje stavove ako bude potrebno da dobije vlast.

„Danas, sjutra ili prekosjutra, PVV će biti dio vlade, a ja ću biti premijer ove prelijepe zemlje“, napisao je Vilders. Iako je Vildersov PVV završio daleko ispred svojih rivala na izborima 22. novembra, predviđa se da će njegova stranka zauzeti samo 25 odsto mjesta u holandskom parlamentu.

To znači da će morati da sarađuje sa još najmanje dvije umjerene stranke da bi formirao vladu. Juče je konzervativna partija VVD privremenog premijera Marka Rutea, koja dijeli mnoge Vildersove stavove o imigraciji, rekla da neće učestvovati u vladi sa njim. Međutim, novi lider VVD Dilan Jesilgoz nije isključio mogućnost da Vildersovu vladi ponudi spoljnu podršku.

Piter Omcigt, koji predvodi centrističku reformsku stranku NSC i koji se takođe smatra vjerovatnim partnerom u Vildersovoj vladi, rekao je da će saradnja biti teška zbog ekstremnih stavova koje je Vilders izrazio, a koji izgleda da krše holandsku ustavnu zaštitu vjerskih sloboda.

Holandski koalicioni pregovori obično traju mjesecima, a stavovi stranaka o njihovoj spremnosti da međusobno sarađuju mogu se promijeniti kako vrijeme prolazi. Ukoliko Vilders ne uspije da formira vladu, teoretski su moguće više centrističkih kombinacija isključujući PVV, dok bi novi izbori bili posljednja opcija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 03:52