/ FOTO: UNSPLASH
24/11/2023 u 23:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Austriji prijeti blokada: Sindikati najavili da je moguć štrajk 900.000 radnika

Osim sindikata radnika u metalnoj industriji, za povećanje plata i prilagođavanje troškova života bore se i sindikati radnika u privatnom zdravstvu, njezi kao i u socijalnom sektoru gdje se traži povećanje od 15 posto

Prvi čovjek Saveza sindikata Austrije Wolfgang Katzian pozvao je radnike u metalnoj industriji ove države da se dogovore o kolektivnom ugovoru zasnovanom na inflaciji od 9,6 posto.

Ukoliko se to ne desi, Katzian je zaprijetio kako bi u štrajk moglo otići više od 900.000 radnika. Osim sindikata radnika u metalnoj industriji, za povećanje plata i prilagođavanje troškova života bore se i sindikati radnika u privatnom zdravstvu, njezi kao i u socijalnom sektoru gdje se traži povećanje od 15 posto, prenosi Klix.

- U maloprodaji, gdje ima oko 430.000 zaposlenih, svaki cent se trenutno okreće tri puta za pregovaračkim stolom. Kompanije su ponudile povećanje od pet posto, uključujući jednokratnu uplatu od 800 eura. Sindikat traži povećanje od 9,5 posto uključujući fiksni iznos. Ako se ovdje ne postigne dogovor, do 900.000 zaposlenih moglo bi stupiti u štrajk- poručio je Katzian.

Kako je najavljeno, zvaničnici u Austriji u narednim danima trebali bi organizovati sastanke sa sindikatima te bi mogli povećati plate za 9,15 posto. Prethodno je ovaj postotak dogovoren kao povećanje za državne službenika.

Takođe, najavljeno je kako će penzije u 2024. godini porasti za 9,7 posto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:57