/ - FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
08/11/2022 u 00:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Austrijska skladišta gasa popunjena 90 odsto

Vlada je u međuvremenu donijela i nove mjere u energetskom sektoru za pomoć ekonomiji, te je za subvencije izdvojila 1,3 milijarde eura

Austrija je svoja skladišta gasa već napunila 90 odsto. Polovina gasa se izvozi, između ostalog, i u Sloveniju.

Vlada je u međuvremenu donijela i nove mjere u energetskom sektoru za pomoć ekonomiji, te je za subvencije izdvojila 1,3 milijarde eura, prenosi SEEbiz.

Austrija nastavlja s punjenjem skladišta gasa. Kada budu popunjene do 100 odsto, moći će pokriti cjelokupnu godišnju potrošnju gasa koja iznosi oko 90 teravat sati.

Pritom se gotovo polovina gasa izvozi, uključujući i Sloveniju. Uprkos dovoljnim rezervama gasa, Vlada traži nove pravce snabdijevanja gasom. Već je potpisala ugovor s Abu Dabijem za narednu zimu.

"Dobra vijest je da će Austrija dobiti isporuku tečnog gasa za cijelu zimsku sezonu. To znači snabdijevanje 65 hiljada domaćinstava. Količina gasa je ista kao i Njemačka, jedina razlika je što ima puno više stanovnika To znači da ćemo moći snabdijevati mnogo više domaćinstava", rekao je austrijski kancelar Karl Nehamer.

Austrijance, međutim, zabrinjava rast cijena goriva i energenata za domaćinstva i u ugostiteljstvu, zbog čega mnogi dižu cijene.

Vlada je takođe izdvojila 1,3 milijarde eura za pomoć ekonomiji s obzirom na cijene energije. Riječ je o subvencijama kako za veće firme, tako i za manje, na prmijer pekare i trgovine.

Subvencijama će moći pokriti 30 odsto dodatnih troškova u odnosu na prethodnu godinu. Paušalni model odnosi se na firme s godišnjom prodajom do 700 hiljada eura. Kako bi mogli dobiti subvenciju, moraće da štede energiju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 21:38