/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH EU ZASTAVA, ILUSTRACIJA
12/04/2024 u 16:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Belgija istražuje moguću umiješanost Rusije u izbore za Evropski parlament 2024.

Belgijski tužitelji istražuju moguće miješanje Rusije u predstojeće izbore za Evropski parlament nakon saznanja koja su primili od obavještajnih službi, rekao je 12. aprila premijer Aleksander De Kro.

Istražitelji, rekao je De Kro, otkrili su da ruske skupine guraju proruske kandidate kako bi oslabili podršku EU Ukrajini u borbi protiv ruske invazije pokrenute prije dvije godine, prenosi RSE.

- Cilj je da se za Evropski parlament izabere što više proruskih kandidata i time osnaži proruska retorika u toj instituciji. Oslabljenja evropska podrška Ukrajini služi Rusiji na bojnom poljrekao je De Kro.

Dodao je da je istraga pokrenuta nakon što su češke vlasti otkrile da ruski agenti, aktivni u Briselu, nastoje da steknu uticaj i plate zastupnicima da promovišu prorusku agendu.

Iako je umiješanost Rusije u evropske izbore uočena u Belgiji, Kro napominje da isplate gotovine nisu tako realizovane.

Zapad optužuje Rusiju da pokušava da okrene javno mnjenje tokom izbornih kampanja, ali Rusija to odlučno opovrgava.

Uoči evropskih izbora u junu, stranke koje kritikuju podršku EU Ukrajini uključuju francusko Nacionalno okupljanje, austrijsku Slobodarsku stranku i njemački AfD za koje se prognozira da će dobiti više glasova nego na izborima prije pet godina.

De Kro je rekao da je zatražio hitan sastanak Agencije EU-a za saradnju u pravosuđu (Eurojust). Također smatra da bi slučaj trebalo da kazneno goni Evropska kancelarija za borbu protiv prevara (OLAF), piše Reuters.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:04