Ilustracija / PHOTO BY ANDRES SIIMON ON UNSPLASH - UNSPLASH
10/07/2024 u 16:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Belgija zabranjuje izlaganje duvanskih proizvoda u prodavnicama

U Belgiji od 1. aprila 2025. godine cigarete, klasične i elektronske, kao ni pribor za pravljenje cigareta više neće smjeti da budu vidno izloženi u prodavnicima, a vlasnici koji prekrše tu odredbu suočiće se sa visokim kaznama.

Za kršenje zabrane predviđena je novčana kazna od 2.000 do 800.000 eura, a moguća je i kazna zatvora do godinu dana, prenijela je agencija Belga.

Odluka se, prema navodima Savezne službe za javno zdravlje, odnosi na cigarete, cigare, elektronske cigarete kao i filtere i papiriće za motanje cigareta. Namjera vlade je da pušenje učini manje atraktivnim, posebno za mlade ljude.

Takođe, pušenje će od 2025. godine biti zabranjeno na još više mjesta, u okviru vladine kampanje da ga iskorijeni.

Crna Gora planira zabranu e-cigareta u zatvorenom prostoru

VapBel, belgijska Federacija maloprodaje e-cigareta ili takozvanih vejp cigareta, izrazila je razočarenje odlukom vlade.

VapBel je naveo da specijalizovane prodavnice imaju svoju ulogu, jer efikasno provjeravaju starost mušterija i obavještavaju punoljetne pušače o vejp proizvodima, kao sredstvu koje pomaže u odvikavanju od pušenja.

Ta Federacija pozvala je vlasti da naprave izuzetak kada je riječ o specijalizovanim prodavnicama za elektronske cigarete, a to je preporučilo i naučno, savjetodavno tijelo Visoki zdravstveni savjet.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. jul 2024 16:56