/ - FOTO: CAR GIRL, UNSPLASH - EURO
08/12/2023 u 18:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bivša ministarka Hrvatske osumnjičena da je privatno trošila novac EU

EPPO je prošle godine podigla optužnicu protiv bivše ministarke i još tri osobe zbog sumnje da su oštetili EU i Hrvatsku za više od 1,3 miliona eura

Kancelarija evropskog javnog tužioca (EPPO) pokrenula je istragu protiv bivše ministarke regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Gabrijele Žalac iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) zbog trošenja evropskog i javnog novca u privatne svrhe, objavljeno je 8. decembra u Zagrebu.

Žalac je osumnjičena za zloupotrebu položaja i ovlašćenja, odnosno da je najmanje devet puta u ugostiteljskim objektima potrošila ukupno 10.000 eura evropskih i državnih sredstava za privatne potrebe, prenosi portal Radio Slobodna Evropa.

Uz nju se sumnjiči još jedna bivša zaposlena u hrvatskom ministarstvu koje je vodila Žalac.

Žalac je napustila vladu sredinom 2019. zbog niza afera. Krajem 2021. je uhapšena zajedno s još tri osobe po nalogu evropskog javnog tužioca zbog malverzacija s evropskim novcem

Istraživanjem je, kako se navodi u saopštenju, utvrđeno da je Žalac od maja 2017. do jula 2019. nalagala da se njeni privatni troškovi u ugostiteljskim objektima koji nisu bili u opravdane službene, već u privatne svrhe, pa kao takvi nisu bili prihvatljivi za finansiranje sredstvima EU, plate javnim novcem.

Time je stekla imovinsku korist od 9.732 eura na štetu finansijskih interesa EU i Republike Hrvatske.

Žalac je napustila vladu sredinom 2019. zbog niza afera. Krajem 2021. je uhapšena zajedno s još tri osobe po nalogu evropskog javnog tužioca zbog malverzacija s evropskim novcem.

EPPO je prošle godine podigla optužnicu protiv bivše ministarke i još tri osobe zbog sumnje da su oštetili EU i Hrvatsku za više od 1,3 miliona eura.

Žalac je bila i na meti hrvatske Kancelarije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala koja je nju i nekoliko državnih funkcionera 2022. optužila za korupciju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. februar 2024 09:34