Žozep Borelj / - EPA
18/02/2024 u 20:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Borelj: EU nastavlja da pomaže Ukrajini, nikada nije dosta kad se ratuje

Borelj, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bivši španski političar i diplomata, rekao je da će „doći, doći“ govoreći o preko potrebnim dodatnim isporukama municije za Ukrajinu

Žozef Borelj, prvi diplomata Evropske unije, rekao je da je 27-člani blok obezbijedio "kontinuiran protok" pomoći Ukrajini u njenoj gotovo dvogodišnjoj borbi protiv ruske invazije, ali je priznao da u ratu "toga nikad nije dosta" i da će se pomoć – posebno u obliku topničkih granata – nastaviti slati u Kijev.

U intervjuu 18. februara za Radio Slobodna Evropa, Borelj je rekao da je EU prošle godine pružila 28 milijardi eura pomoći Ukrajini, a do sada je ove godine izdvojila 20 milijardi eura pomoći, prenosi RSE.

- Moramo učiniti više, znam. Nikada nije dosta kad se ratuje. Nikada nije dovoljno - rekao je.

- Ali nemojte mi reći da ne činimo [dovoljno] svaki dan. Radimo puno. [Postoji] kontinuirani protok, vrlo intenzivan protok naše municije koji ide u Ukrajinu. Imamo moju ličnu obavezu i [predanost] država članica da nastavimo snabdijevanje. Ukrajina treba više. Ukrajini treba više -dodao je.

Borelj, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bivši španski političar i diplomata, rekao je da će „doći, doći“ govoreći o preko potrebnim dodatnim isporukama municije za Ukrajinu, posebno obećanih topničkih granata.

- Mi proizvodimo. Povećali smo kapacitet naše proizvodnje 40 odsto. Četrdeset posto više - rekao je Borelj.

(Portal Radio Slobodna Evropa)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 06:17