Žozef Borelj / EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
19/06/2024 u 16:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Borelj predložio članicama EU da ukinu kaznene mjere prema Prištini

Visoki predstavnik EU Žozef Borelj predložio je zemljama članicama EU da ukinu kaznene mjere prema Prištini, uvedene prije godinu dana zbog situacije na sjeveru Kosova, saznaje RTS od izvora u Briselu.

O ovoj preporuci raspravljaju danas ambasadori zemalja članica u okviru Političkog i bezbjednosnog komiteta EU. Izvori u Briselu navode da će rasprava pokazati raspoloženje zemalja članica i moguće sledeće korake, ali ne očekuju da se o ovom pitanju brzo postigne saglasnost.

- Nema saglasnosti da li mere protiv Prištine treba ukinuti odmah ili to učiniti postepeno. Većina zemalja članica smatra da mjere treba ukinuti, više zbog balansa između dvije strane u dijalogu nego zbog samog učinka Prištine - navode izvori, prenosi RTS.

EU poručuje da mjere protiv Kosova ostaju na snazi

U izvještaju podnetom 18. juna Žozep Borelj se poziva na ocjenu da je Priština preduzela određene korake na ispunjavanju zahtjeva EU. Šef evropske diplomatije smatra da bi ukidanje mera bio politički signal koji bi doprinjeo uravnoteženom kontekstu u kojem bi dijalog Beograda i Prištine mogao da napreduje.

U isto vrijeme, Borelj očekuje od Prištine da iskoristi priliku i djeluje na način koji izbjegava eskalaciju i nekoordinirane akcije.

U saopštenju od 3. juna prošle godine, EU je pozvala Beograd i Prištinu na deeskalaciju, prestanak jednostranih poteza i retorike koja izaziva podele.

Prema izvorima, Borelj je u izvještaju naglasio i da će Brisel nastaviti da prati dešavanja na sjeveru Kosova, kao i dalje poteze Beograda i Prištine i da će vršiti pritisak na obje strane kako bi se izbjegle tenzije.

EU je u junu 2023. uvela kaznene mjere Prištini nakon nasilja na sjeveru Kosova, kada su gradonačelnici albanske nacionalnosti uvedeni u opštinske zgrade, mimo preporuka o izbjegavanju poteza koji mogu da izazovu tenzije.

Mjere uvedene krajem juna prošle godine uključivale su izbjegavanje sastanaka EU zvaničnika sa predstavnicima Prištine i obustavu sastanaka u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja.

EU je tada suspendovala i korišćenje predpristupnih fondova i razmatranje projekata za Kosovo u okviru Investiciong fonda za Zapadni Balkan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jul 2024 23:04