Photo by lilzidesigns on Unsplash / - PHOTO BY LILZIDESIGNS ON UNSPLASH
10/02/2023 u 23:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Britanija jedva izbjegla recesiju

Brojke znače da je zemlja jedva izbjegla recesiju, koja se obično definiše kao dva kvartala negativnog rasta, nakon smanjenja od 0,2 odsto u trećem kvartalu

Ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva nije pokazala rast u posljednjem tromjesečju prošle godine, ali je oslabila 0,5 odsto u decembru, više nego što su očekivali analitičari, pokazali su podaci Uredu za statistiku.

Brojke znače da je zemlja jedva izbjegla recesiju, koja se obično definiše kao dva kvartala negativnog rasta, nakon smanjenja od 0,2 odsto u trećem kvartalu, prenosi SEEbiz.

Sveukupno, bruto domaći proizvod (BDP) je porastao za procijenjenih četiri odsto tokom prošle godine, nakon rasta od 7,6 odsto 2021. godine, kada se ekonomija oporavila od pandemije koronavirusa.

Nivo BDP-a u posljednjem tromjesečju bila je 0,8 odsto ispod nivoa prije korone na kraju 2019. godine, što znači da je Ujedinjeno Kraljevstvo sada jedina zemlja G-7 koja još nije u potpunosti oporavila izgubljenu proizvodnju tokom pandemije.

"Uprkos tome što je za sada zaobišla tehničku recesiju, decembarski pad BDP-a potvrđuje da je ekonomija doživjelo snažan pad krajem prošle godine, jer su štrajkovi doprinijeli ekonomskom pritisku", rekao je Suren Thiru, direktor ekonomije u ICAEW-u (Institut ovlaštenih računovođa u Engleskoj i Wales).

Bank of England je prošle sedmice prognozirala da će britanska ekonomija ući u plitku recesiju od pet kvartala u prvom kvartalu ove godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:01