NATO / - SHUTTERSTOCK
22/05/2024 u 23:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Britanija pozvala neutralne zemlje da se pridruže NATO-u ako i dalje žele zaštitu

Neutralne zemlje koje nisu članice NATO-a, ali uživaju njegov „kišobran zaštite” trebalo bi da se pridruže vojnom savezu, rekao je britanski ministar odbrane Grant Šaps.

Šaps je aludirao na Irsku, Maltu, Austriju i Švajcarsku i poručio da će Britanija lobirati da se više zemalja pridruži bloku.

- Zalagaću se za NATO, da u organizaciju uvede sve one koji imaju koristi od kišobrana zaštite Alijanse - rekao je on.

- Neke evropske zemlje efektivno imaju koristi od pokrivenosti NATO-om, uživaju u prednostima slobode, a ipak se ne prijavljuju za kolektivno odvraćanje kontinenta - rekao je Šaps i ukazao na „prijetnju” koju predstavlja Rusija. „Ipak, kada je vuk na zadnjim vratima evropske bezbjednosti, ne bi trebalo da bude mjesta za neutralnost”.

Britanski ministar je takođe pozvao postojeće članice NATO-a da povećaju potrošnju za odbranu na 2,5 odsto BDP-a. Trenutni cilj alijanse je da potroši najmanje dva procenta BDP-a na odbranu – što ispunjava oko dvije trećine od 32 članice NATO-a, podsjeća „Politiko”.

Britanija je nedavno obećala da će dostići 2,5 odsto do kraja decenije, a Šaps je obećao da će pokrenuti to pitanje na samitu povodom 75. godišnjice NATO-a u Vašingtonu u julu, prenosi RT Balkan.

Rusija planira da proširi svoje teritorijalne vode na Baltiku, Finska i Litvanija traže odgovor

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jun 2024 07:00