Džo Bajden i Volodimir Zelenski / - SHUTTERSTOCK
13/06/2024 u 19:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Čelnici G7 dogovorili 50 milijardi dolara zajmova za Ukrajinu od "zamrznute" ruske imovine

Čelnici Grupe sedam (G7) vodećih svjetskih ekonomskih sila dogovorili su u četvrtak okvirni sporazum o davanju 50 milijardi dolara zajmova za Ukrajinu, koristeći kamatu iz ruske suverene imovine koja je ‘zamrznuta‘ nakon početka sukoba 2022. godine.

Ukrajinski lider će tokom samita potpisati novi, dugoročni bezbjednosni sporazum sa američkim predsjednikom Džoom Bajdenom, kao i sporazum sa još jednom članicom G7, Japanom.

Plan G7 za Ukrajinu zasnovan je na višegodišnjem zajmu koristeći profit od oko 300 milijardi dolara zaplijenjenih ruskih sredstava.

Tehnički detalji biće finalizovani u narednim nedjeljama, rekao je Rojtersu diplomatski izvor iz G7. Izvor, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je da će dodatna sredstva stići do kraja ove godine.

Visoki američki zvaničnik rekao je da su Sjedinjene Države pristale da same obezbijede do 50 milijardi dolara, ali bi taj iznos mogao značajno da padne kako druge zemlje budu najavile svoje učešće.

Fon der Lajen: Sporazum G7 o zajmu za Ukrajinu signal za Putina da neće pobijediti

– Cilj sporazuma je bio da se obezbijedi da može trajati godinama bez obzira ko je na vlasti u svakoj zemlji G7 – u nagovještaju zabrinutosti da bi predsjednički kandidat američkih republikanaca Donald Tramp mogao biti mnogo manje naklonjen Kijevu ako pobijedi Bajdena u novembra - rekla je osoba bliska pregovorima.

Moskva prijeti Zapadu odmazdom na eventualnu zapljenu ruske imovine

Mnogi od lidera G7 se bore sa problemima u svojim zemljama, ali su odlučni da naprave razliku na svjetskoj sceni, istovremeno nastojeći da se suprotstave ekonomskim ambicijama Kine.

- Ima mnogo posla koji treba da se uradi, ali sam siguran da ćemo za ova dva dana uspjeti da održimo razgovore koji će dovesti do konkretnih i mjerljivih rezultata - kazala je italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Dok Meloni ima udoban položaj nakon trijumfa na evropskim izborima, lideri ostalih šest zemalja - SAD, Japana, Francuske, Njemačke, Britanije i Kanade - suočavaju se sa velikim domaćim problemima koji bi mogli da potkopaju njihov autoritet, prenosi Rojters.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. oktobar 2024 11:39