GRAC, AUSTRIJA / - FOTO: UNSPLASH
18/05/2024 u 18:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Četrnaestogodišnjakinja iz Crne Gore planirala teroristički napad u Gracu

U Austriji je uhapšena četrnaestogodišnjakinja iz Crne Gore koja je, prema pisanju austrijskog medija Klajne cajtung, planirala teroristički napad na Jakominiplac u Gracu, a istražitelji iz Štajerske državne kancelarije za državnu bezbjednost i borbu protiv ekstremizma su to uspjeli da spriječe.

Prilikom pretresa kuće, kako piše Klajne cajtung (Kleine Zeitung), istražitelji su zaplijenili sjekiru i nož.

- Četrnaestogodišnjakinja, koja je crnogorska državljanka, sada je u pritvoru – navodi se u tekstu i dodaje da je ona prije nekoliko dana napunila 14 godina i stoga krivično odgovorna.

Informacija o planiranom napadu došlo je od jednog evropskog bezbjednosnog organa. Na taj način su lokalni istražitelji iz Štajerske državne kancelarije za državnu bezbjednost i borbu protiv ekstremizma (LSE) ušli u trag prvobitno nepoznatim osobama.

- Policajci su obezbijedili razgovor u kojem je mlada djevojka iz Graca navodno prijavila planirani teroristički napad na Jakominiplac u Gracu. Tinejdžerka je već pripremila oružje – sjekiru i nož – kao i potpuno crnu odjeću za zločin. Četrnaestogodišnjakinja je poslala slike “istomišljenicima” u inostranstvo preko servisa za slanje poruka Telegram.

Cilj napada su bili “nevjernici””, navodi Klajne cajtung, prenose crnogorski mediji.

Koristeći istoriju ćaskanja i aktivnosti na društvenim mrežama, državna policija Štajerske je uspjela da istraži četrnaestogodišnjakinju koja živi u Gracu.

- Istražitelji su izvršili pretres kuće tinejdžerke iz Crne Gore po nalogu javnog tužilaštva u Gracu. Zvaničnici su zaplijenili oružje, odjeću i nekoliko nosača podataka. U okviru inicijalnog pregleda, istražitelji su naišli na različite propagandne materijale Islamske države, kao i na brojne video snimke borbi i pogubljenja. Prethodne istrage su takođe pružile dokaze o aktivnostima na relevantnim forumima za ćaskanje. Nosioci podataka se sada forenzički procjenjuju – navodi se u tekstu.

Tokom saslušanja, kojem su prisustvovali i zakonski staratelj i branilac, četrnaestogodišnjakinja nije sarađivala niti je priznala. Ona je do sada odbijala da daje bilo kakve informacije. Dalje istrage su u toku.

Nakon sudskog odobrenja, javni tužilac u Gracu je naredio da se ona uhapsi i pošalje u zatvor Jakomini. Određen joj je istražni zatvor jer je postojala opasnost od izvršenja krivičnog djela i njegovog prikrivanja.

– Prijetnja je bila veoma konkretna i u svakom slučaju je morala da se shvati veoma ozbiljno, inače sud ne bi odredio istražni pritvor – objašnjava portparol policije austrijskom mediju Klajne cajtung.

Da li četrnaestogodišnjakinja ima i druge “saveznike” u Gracu osim svojih onlajn aktivnosti predmet je istrage.

– Nakon ključnih dojava od evropskog bezbjednosnog organa, istražitelji su tokom sopstvenih istraga postali svjesni ove mlade žene i njenih veza sa Gracom i prenijeli dojavu dalje – objašnjava portparol policije.

Ne zna se tačno kada je trebalo da se dogodi napad, ali policija pretpostavlja da je bio neizbježan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 03:28