/ - UNSPLASH: SYLWIA BARTYZEL UKRAJINA, ZASTAVA, ILUSTRACIJA
22/02/2024 u 16:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Danska i Ukrajina postigle sigurnosni sporazum

Danska je četvrti najveći donator vojne pomoći Ukrajini, prema nedavnim podacima njemačkog Instituta za svjetsku ekonomiju iz Kiela

Danska, jedna od najvjernijih saveznica Ukrajine, saopštila je u četvrtak da je postigla desetogodišnji sigurnosni sporazum s Kijevom, nakon sličnih koje su nedavno potpisali Berlin, London i Pariz, prenosi portal Radio Slobodna Evropa.

Ukrajina je željela ojačati svoju sigurnost bilateralnim sporazumima, dok čeka u nadi da će se jednog dana pridružiti odbrambenom Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

. Sporazum znači da će buduća vojna i civilna potpora biti uspostavljena u okviru za sljedećih deset godina u bilateralnom političkom sporazumu -  saopštilo je dansko ministarstvo vanjskih poslova.

Potporu će finansirati danska Fondacija za Ukrajinu, koja se trenutno procjenjuje na 69,1 milijardu kruna (oko deset milijardi dolara), rečeno je.

Danska je četvrti najveći donator vojne pomoći Ukrajini, prema nedavnim podacima njemačkog Instituta za svjetsku ekonomiju iz Kiela.

-Danska je jedna od zemalja koja najviše podupire Ukrajinu i ja sam ponosna - rekla je novinarima danska premijerka Mette Frederiksen.

- Ove obveze grade mostove prema budućem članstvu Ukrajine u EU i NATO-u - navela je vlada u svom saopštenju.

Saopštenje je uslijedilo nakon što je dansko ministarstvo obrane predstavilo svoj 15. paket vojne pomoći Ukrajini, ovaj put vrijedan 1,7 milijardi kruna (oko 210 miliona dolara).

Danska navodi da je kroz kontakte s Češkom finansirala kupovinu 15.000 topničkih granata koje će biti isporučene Ukrajini "u roku od nekoliko mjeseci".

Paket takođe uključuje protivvazdušnu odbranu, opremu za razminiranje i bespilotne letjelice.

Saopšteno je da će prvi borbeni avioni F-16 koje je Danska obećala Ukrajini prošle godine, zajedno s Holandijom i Norveškom, biti isporučeni do ljeta, "ako se sve nastavi po planu".

- Danska sigurnosna obveza uključuje nastavak donacija vojnog materijala i obuke, ali takođe najavljuje mnogo bližu suradnju između Danske i Ukrajine, koja između ostalog uključuje kibernetičku i obavještajnu saradnju - rekao je ministar odbrane Troels Lund Poulsen u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:22