Ilustracija / - UNSPLASH
06/06/2024 u 14:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Države „Velike petorke“ EU i OEBS žale zbog eksproprijacije na sjeveru Kosova

Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD ("Velika petorka"), zajedno sa Kancelarijom EU na Kosovu i Misijom Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju na Kosovu (OEBS), izrazile su u zajedničkoj izjavi žaljenje zbog odluke Vlade Kosova od 30. maja da finalizuje eksproprijaciju više od 100 zemljišnih parcela u opštinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

- Nekoliko naših misija je prethodno podjelilo sa Vladom procjene međunarodnih pravnih stručnjaka, uključujući i misiju Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu, koje ukazuju da je Vlada prekršila sopstvene zakone i propise zbog proceduralnih i tehničkih nedostataka tokom procesa eksproprijacije. Napominjemo da je kosovski pravosudni sistem identifikovao slične pravne zabrinutosti u vezi sa preliminarnom odlukom o eksproprijaciji, koje Vlada još nije rikešila“, kaže se u izjavi.

Dodaje se da dok su neki od posjeda podnosilaca tužbi uklonjeni iz konačne odluke o eksproprijaciji, „žao nam je što Vlada Kosova nije sačekala da svi otvoreni sudski postupci budu u potpunosti rešeni prije donošenja ove odluke“, prenosi N1.rs.

- Neophodno je da Vlada uloži napore da bi osigurala da aktivnosti eksproprijacije budu u skladu sa zakonom, da se poštuje zakonski postupak i da se u potpunosti poštuju prava vlasnika imovine i zainteresovanih strana -ukazuje se u izjavi.

Podvlači se da su Vladi izneli zabrinutost da nacrt zakona o eksproprijaciji nije u skladu sa obavezama koje je Kosovo preuzelo prema Ahtisarijevom planu i pozvali Vladu da modifikuje zakon u skladu s tim prije no što ga usvoji.

- Ohrabrujemo Vladu Kosova da se pridržava vladavine prava i dobrog upravljanja, kao osnov živih, demokratskih društava. Takođe, pozivamo Vladu da potvrdi svoju posvećenost principima Ahtisarija, uključujući zaštitu i promociju prava nevećinskih zajednica- zaključuje se u izjavi ambasad država „Velike petorke“, EU i OEBS.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jul 2024 06:14