/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH EU ZASTAVA, ILUSTRACIJA
16/04/2024 u 15:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom

Ambasadori članica Evropske unije (EU) usvojili su jednoglasno dopune i izmjene u poglavlju 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora.

Ove izmjene se odnose na obaveze za Srbiju koje proizilaze is sporazuma koji su s Kosovom postignuti prošle godine u Briselu i Ohridu, prenosi RSE.

Saglasnost je postignuta tokom sastanka ambasadora u ponedjeljak kasno uveče.

U usaglašenom tekstu se između ostalog navodi da će unapređenje pregovora Srbije o pristupanju u EU biti vođeno napretkom Srbije u pripremama za pristupanje, "što će se posebno mjeriti u odnosu na kontinuirano angažovanje Srbije na vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom, kao i drugim zahtjevima sadržanim u tački 23 pregovaračkog okvira".

Portparol EU: Nadležni organi Srbije da transparentno sprate izvještaje o nepravilnostima na izborima

U tekstu u koji RSE ima uvid takođe se ističe da Srbija treba da u potpunosti sprovodi svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije, prema njegovom Aneksu za implementaciju, dogovorenom 18. marta 2023 godine.

- Sve rasprave u vezi sa implementacijom Sporazuma odvijaće se u okviru dijaloga uz podršku EU - stoji u usaglašenom tekstu izmjena poglavlja 35 u pregovaračkom okviru između Brisela i Beograda.

Nakon odobrenja ambasadora EU, Srbija će biti pismeno obaviještena o izmjenama i dopunama pregovaračkog okvira.

Usvajanjem ove pozicije, obaveze Srbije iz Briselskog i Ohridskog sporazuma postaju sastavni dio pristupnog procesa Srbije u EU.

-Zajednički stav o poglavlju 35 za Srbiju je usvojen bez komentara. Predsjedništvo je saopštilo da će se na Kosovu koristiti isti jezik- naveo je za RSE jedan diplomatski izvor.

Pregovarački okvir EU je osnovni dokument na kojem se odvija proces pregovor o članstvu sa zemljom kandidatkinjom. Poglavlje 35 u pregovorima o članstvu Srbije, obuhvata i odnose sa Kosovom.

Srbija se uz Crnu Goru smatra liderom u procesu pristupnih pregovora. Međutim zbog toga što nije podržale sankcije EU protiv Rusije, Srbija nije otvorila nijedno poglavlje od 2021.

EU je uvijek najavljivala da će obaveze Srbije i Kosova iz dogovora koji su postignuti u dijalogu biti sastavni dio evropskog puta za svaku zemlju.

Budući da Kosovo nema status kandidata, obaveze iz dijaloga će biti obuhvaćene u specijalnoj grupi za normalizaciju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:25