Ilustracija / - UNSPLASH
11/06/2024 u 19:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

EU o deklaraciji vlada Srbije i RS: Suverenitet i ustavni poredak BiH ne mogu biti narušeni

Evropska unija (EU) je danas, povodom deklaracije usvojene na "Svesrpskom saboru", ukazala da suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine (BiH) ne mogu biti narušeni i da će svaka akcija protiv tih principa dovesti do ozbiljnih posledica.

Povodom Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, portparol EU Peter Stano naveo je u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) da Brisel od lidera sa Zapadnog Balkana „očekuje da neguju principe i vrijednosti za koje se EU zalaže“.

Vlade Srbije i RS usvojile Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnost srpskog naroda

- Očekujemo od političkih lidera iz zemalja koje teže pristupanju Evropskoj uniji da njeguju dobrosusedske odnose i regionalnu saradnju, principe i vrednosti za koje se EU zalaže -  naveo je Stano, prenosi N1.rs.

Usvajanje deklaracije na „Svesrpskom saboru“ za RSE je danas prokomentarisao i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, rekavši da fokus svih kojima je stalo do Srbije i njene budućnosti treba da ostane na stvaranju mirne i prosperitetne budućnosti za čitav Zapadni Balkan i na povećanju regionalne saradnje sa EU integracijom kao konačnim ciljem.

Dan ranije, ambasada SAD u Bosni i Hercegovini saopštila je da zaključci usvojeni na „Svesrpskom saboru“ 8. juna u Beogradu „ne predstavljaju odbranu Dejtonskog sporazuma, kako autori tvrde, već namerni napad na taj sporazum i državne institucije BiH“.

Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile su na „Svesrpskom saboru“ deklaraciju sa 49 zaključaka, u kojoj se, između ostalog, konstatuje da srpski narod predstavlja „jedinstvenu cjelinu“.

U deklaraciji se, između ostalog, navodi da je Dejtonski mirovni sporazum „trajno i bitno narušen“ i pozivaju se svi međunarodni akteri da se vrate njegovom poštovanju. Navodi se i da teritorija Republike Srpske ne može biti otuđena mimo Ustava i zakona tog entiteta BiH.

- Svesrpski sabor smatra da Republika Srpska može u meri u kojoj ocjeni kao cjelishodno da aktivira sve nadležnosti koje su prema Dejtonskom mirovnom sporazumu predviđene kao nadležnosti entiteta -  dodaje se u deklaraciji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. jul 2024 21:38