Photo by Christian Lue on Unsplash EU zastava, ilustracija / - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH EU ZASTAVA, ILUSTRACIJA
18/02/2024 u 23:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU planira da udvostruči proizvodnju struje do 2050.

Proizvodnja bi se morala dodatno proširiti na 6,92 hiljade TWh do 2050. godine, budući da se potrošači sve više oslanjaju na električna vozila dok komunalna preduzeća koriste više obnovljivih izvora energije

Evropska unija (EU) procjenjuje da će morati više nego udvostručiti proizvodnju električne energije do sredine vijeka i podstaći obnovljive izvore kako bi postigla ambiciozni cilj klimatske neutralnosti, prenosi Bilten Agencije za energetiku Srbije, javljaju agencije prenose mediji.

Kako bi se ostvarili ciljevi smanjenja emisija koje preporučuju naučnici za sljedeću deceniju, proizvodnja električne energije će morati da se poveća na 5,2 hiljade teravat-sati (TWh) do 2040. godine, sa 2,9 hiljada TWh u 2021. godini, pokazala je analizi koju je uradila Evropska komisija, prenosi Capital.ba.

Proizvodnja bi se morala dodatno proširiti na 6,92 hiljade TWh do 2050. godine, budući da se potrošači sve više oslanjaju na električna vozila dok komunalna preduzeća koriste više obnovljivih izvora energije.

Komisija do 2040. preporučuje smanjenje zagađenja 90 odsto u odnosu na nivo iz 1990. godine. Elementi planiranog cilja uključuju dalji razvoj obnovljivih izvora, uštedu energije i ubrzanu upotrebu zelenih tehnologija.

Procjenjuje se da će potreba za pokretanjem inicijativa zelene energije kao što su obnovljiva goriva i direktno dobijanje ugljenika iz vazduha takođe povećati potražnju za strujom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:28