/ ilustracija dan portal
10/10/2023 u 08:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU pokrenula rat protiv dezinformacija

Sa Zapadnog Balkana prisustvovali su novinari i aktivisti iz BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, a bilo je i učesnika iz ostatka Evrope, Afrike, Južne Amerike i Azije

Više od 120 aktivista i novinara iz više od 50 zemalja svijeta okupilo se prošle sedmice u Kišinjevu, glavnom gradu Moldavije, na dvodnevnom seminaru i treningu o borbi protiv dezinformacija i misinformacija, koji je organizovala EU.

Sa Zapadnog Balkana prisustvovali su novinari i aktivisti iz BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, a bilo je i učesnika iz ostatka Evrope, Afrike, Južne Amerike i Azije.

EU je nedavno usvojila niz uredbi i zakonskih odredbi koje imaju za cilj da spriječe širenje dezinformacija i misinformacija, posebno na internetu, zbog čega su predviđene i rigorozne kazne za platforme koje dozvoljavaju ili podstiču njihovo plasiranje na evropskom prostoru. Kako je naglašeno, EU želi da se u ovu borbu uključe i drugi demokratski akteri van evropskog kontinenta, te da su ovakvi seminari i treninzi jedan od ciljeva da se to ostvari. 

Od Majo Koliše, direktorica Odjeljenja za strateške komunikacije Evropske službe za spoljne poslove EU, rekla je da je cilj okupljanja osnažiti demokratiju, koje, kako je istakla, nema bez plasiranja tačnih i provjerenih informacija u javnost. Ona je naglasila da postoje dva izazova s kojima se demokratije suočavaju, jedan je izobilje informacija, zbog čega je teško razdvojiti važne i relevantne informacije od onih manje bitnih, a drugi, prema njoj, opasniji izazov su dezinformacije.

- Postoji toliko mnogo aktera koji žele da manipulišu informacijama. Izazov s kojom se mi suočavamo je da zaštitimo slobodu izražavanja, a da istovremeno spriječimo širenje dezinformacija koje imaju za cilj da manipulišu. To je borba koju mi vodimo i zato pokušavamo da stvorimo zajednicu aktivista i novinara koji mogu doprinijeti pozitivnom ishodu borbe za istinu- rekla je ona.

Kao glavnog promotora dezinformacija identifikovala je Rusiju, koja je, kako je istakla, na primjeru Ukrajine demonstrirala kako se zloupotrebljavaju dezinformacije i misinformacije.

- Rusija je prije mnogo godina stvorila sistem manipulisanja informacijama koje su sada postale moćan instrument rata koji se vodi na globalnom nivou-  rekla je ona.

Novinari i aktivisti su tokom konferencije imali nekoliko simulacija i treninga na koji način da se na praktičan način bore protiv dezinformacija, ali i priliku da se "stave u kožu" autoritarnih režima koji kreiraju politike kako bi kontrolisali medije i manipulisali javnosti. Tokom tih treninga, učesnici su imali priliku da razmijene iskustva s kolegama iz različitih dijelova svijeta, uključujući zemlje poput Libana, Sirije, Kine, Ukrajine, Brazila, Palestine i drugih oblasti. 

(nezavisne)https://www.nezavisne.com/novosti/bih/EU-pokrenula-rat-protiv-dezinformacija/793402

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 14:30