Sankcije / - SHUTTERSTOCK
09/04/2024 u 21:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU sprema 14. paket sankcija Rusiji

Potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis saopštio je danas da je Evropska unija počela pripremu 14. paketa sankcija Rusiji, koja bi trebalo da bude usvojena, kako je rekao, na proljeće.

- Najvjerovatnije će uključiti široku listu restriktivnih mjera, uz strogu borbu protiv izbjegavanja sankcija - u pomorskom sektoru, jer, primjera radi, Rusija nastavlja sa pokušajima da prekrši gornju granicu cijena za svoj izvoz nafte - naveo je Dombrobskis, objavljeno je na sajtu Evropske unije.

On je pojasnio da EU gleda načine da se zaobilaze sankcije uz pomoć zapadnih filijala koje rade u državama van Evrope.

-Iz perspektive Evropske unije, matične EU kompanije koje zadrže uticaj filijala u inostranstvu mogu da budu odgovorne za operacije koje preduzimaju njihove filijale- dodao je.

Predsjednik ruske Dume: Ako se ukradu zamrznuta ruska sredstva, Moskva će zaplijeniti imovinu EU

Potpredsjednik EK je rekao da će EU nastaviti da pritiska Rusiju i sve one koji je podržavaju na bojnom polju, "gdje god da su".

-Ići ćemo za Putinovim prijateljima. I nastavićemo da gonimo one koji pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije i da ojača svoj ratni arsenal- poručio je Dombrovaskis.

Uoči druge godišnjice ruskog napada na Ukrajinu, Evropska unija je 23. februara usvojila 13. paket sankcija protiv Rusije, kojim je na spisak sankcionisanih dodato još 106 pojedinaca i 88 kompanija.

Forbs objavio listu: Ruski milijarderi uvećali bogatstvo u 2023. godini

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:44