/ Kokain, ilustracija (MUP HR)
04/01/2024 u 20:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Europol: Očekuje se porast krijumčarenja kokaina

U Roterdamu su, na primjer, u avgustu, u kontejneru sa bananama, carinici zaplijenili najveću količinu ikad, oko 8.000 kilograma kokaina, vrijednu oko 600 miliona eura

Evropska policijska agencija Europol očekuje da će obim šverca kokaina u Evropu nastaviti da raste u naredne dvije godine zbog sve veće proizvodnje droge u Južnoj Americi, rekla je šefica agencije Catherine De Bolle, prenosi Večer.slo.

- Ne možemo to potpuno zaustaviti jer je potražnja prevelika - objasnila je Catherine De Bolle . 

Ona je ocijenila da je Kabinet sa sjedištem u Hagu ipak sve uspješniji u borbi protiv međunarodne trgovine drogom, nakon što je prošle godine zaplijenio više od 300 tona kokaina.

Većina kokaina se krijumčari iz Južne Amerike u Evropu morskim putem. U EU uglavnom ulazi preko luka Antverpen u Belgiji i Roterdam u Holandiji. 

U Roterdamu su, na primjer, u avgustu, u kontejneru sa bananama, carinici zaplijenili najveću količinu ikad, oko 8.000 kilograma kokaina, vrijednu oko 600 miliona eura.

Međutim, Europol pretpostavlja da su zaplijenjene količine samo djelić cjelokupnog krijumčarenog kokaina, koji, prema procjenama Kabineta, predstavlja tek oko dva posto dobiti za narko-bande. 

Ipak, prema De Bollinim riječima, bande osjećaju gubitak i pokušavaju povratiti zaplijenjenu drogu. Pošiljke su čak opremljene i uređajima za praćenje u tu svrhu.

Uspjesi agencija za provođenje zakona bili su mogući i zahvaljujući otkrivanju digitalnih komunikacijskih kanala narko-bandi. 

- Ovo nam je omogućilo da sjedimo za stolom sa kriminalcima koji su se osjećali potpuno sigurnima -  rekao je De Bolle.

Prema Europolu, prošle godine je poraslo i nasilje u vezi sa trgovinom drogom. 

- Moguće je toliko zaraditi, a konkurencija je velika -  objasnio je čelnik Evropola, napominjući da prije deset godina to nije bio slučaj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. april 2024 08:35