Ilustracija / - FOTO: PEXELS
21/11/2023 u 23:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropska centralna banka: Još nije vrijeme za proglašenje pobjede nad inflacijom

Mi smo u fazi koju bih okarakterisala kao budnost i koncentrisanost, navela je predsjednica ECB

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard upozorila je da "još nije vrijeme da se proglasi pobjeda" nad inflacijom uprkos njenom opadnju u zoni eura i pauzi u povećavanju referentne kamatne stope.

- Još nije vrijeme da se proglasi pobjeda. Možemo (ECB) ponovo da reagujemo (povećavanjem kamate) ako vidimo da su sve veći rizici da ne postignemo cilj inflacije, rekla je Lagard čime nije isključila mogućnost novog zaokreta monetarne politike ukoliko to bude bilo potrebno.

- Mi smo u fazi koju bih okarakterisala kao budnost i koncentrisanost, dodala je ona, priznajući da je inflacija „značajno smanjena“ u zoni eura.

ECB je zadržala svoje glavne kamatne stope na istom nivou tokom poslednjeg sastanka o monetarnoj politici u oktobru, posle deset uzastopnih povećanja u cilju suzbijanja inflacije u zoni eura.

Ta pauza je nastala pošto su povećanja cijena naglo usporila i inflacija u zoni bila 2,9 odsto u oktobru, blizu srednjoročnog cilja od dva odsto koji je cilj ECB-a.

Kristin Lagard je rekla da se smanjenje stope ne može uskoro očekivati.

Sadašnji nivoi stopa, „održani na istom nivou u dovoljno dugom periodu, značajno će doprinjeti vraćanju inflacije na naš srednjoročni cilj u odgovarajuće vrijeme“, rekla je ona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 05:22