/ - SHUTTERSTOCK
07/11/2023 u 08:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropska komisija predložila produženje olakšica

U saopštenju se dodaje da članice EU mogu da pošalju povratne informacije za predlog, nakon čega EK u narednim sedmicama planira da usvoji promjene

Evropska komisija (EK) predložila je produženje olakšica regulativa za dobijanje državne pomoći do marta naredne godine.

Na taj način se članicama Evropske unije (EU) omogućava da isplate odštetu kompanijama za veće cijene energije nakon početka sukoba u Ukrajini i geopolitičkih tenzija na Bliskom istoku.

EU je u martu prošle godine ublažila regulative, nakon što je više hiljada kompanija osjetilo posljedice sukoba u Ukrajini. EU je tada najavila okončanje tog režima u decembru ove godine, prenosi Capital.ba.

“Produženje olakšica za još tri mjeseca omogućiće članicama EU da nastave sa odobrenjem ograničene pomoći i odštete za povećane cijene energije do 31. marta naredne godine“, navodi se u saopštenju iz Brisela.

U saopštenju se dodaje da će se time omogućiti članicama, gdje je to potrebno, da produže svoje programe podrške i osiguraju da kompanije, koje i dalje osjećaju krizu, ne budu uskraćene za potrebnu podršku tokom predstojeće grejne sezone.

Produžetak regulativa neće se primjenjivati na podršku likvidnosti, poput državnih garancija i subvencionisanih pozajmica.

U saopštenju se dodaje da članice EU mogu da pošalju povratne informacije za predlog, nakon čega EK u narednim sedmicama planira da usvoji promjene.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 21:37