Ilustracija / - EPA
05/12/2023 u 23:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropski zvaničnici: Ogroman rizik od terorističkih napada tokom praznika

Ilva Johanson iz Evropske komisije za unutrašnje poslove rekla je da polarizacija u društvu izazvana ratom između Izraela i Hamasa povećava rizik od nasilja

Postoji ogroman rizik od terorističkih napada na teritoriji Evropske unije tokom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika, naveo je visoki zvaničnik EU.

Ilva Johanson iz Evropske komisije za unutrašnje poslove rekla je da polarizacija u društvu izazvana ratom između Izraela i Hamasa povećava rizik od nasilja.

Njene izjave uslijedile su nekoliko dana nakon što je turista izboden na smrt u Parizu.

Ona nije precizirala da li postoje neke konkretne informacije koje su dovele do upozorenja.

"Nedavno smo to vidjeli u Parizu, nažalost, vidjeli smo i ranije“, dodala je Johanson uoči sastanka ministara unutrašnjih poslova EU.

Slično upozorenje stiglo je i od njemačke ministarke unutrašnjih poslova Nensi Fejzer, koja je novinarima rekla da EU mora pomno da prati prijetnje i propagandu, jer postoji veliki "rizik od dalje emocionalizacije i radikalizacije nasilnih islamističkih počinilaca".

Mnoge evropske zemlje su zabilježile porast zločina iz mržnje otkako su Hamasovi naoružani napadači napali izraelske zajednice, ubili više od 1.200 ljudi i oteli najmanje 230 osoba, među kojima žene i djecu, od kojih neke i dalje drže u Gazi.

Ministri EU sastali su se nakon smrtonosnog napada u blizini Ajfelove kule u subotu u kojem je 23-godišnji njemački turista po imenu Kolin B. nasmrt izboden, a njegova djevojka i jedan britanski turista ranjeni.

Mladi njemački par posjetio je pariski Diznilend, Luvr i napravio je selfije ispred Ajfelove kule prije napada.

Policija je saopštila da se osumnjičeni 26-godišnji francuski državljanin identifikovan kao Armand R., koji potiče iz nereligiozne iranske porodice, zakleo na vjernost Islamskoj državi.

Čovjek, koji je uhapšen na licu mjesta, ranije je bio u zatvoru zbog planiranja terorističke zavjere u poslovnoj četvrti La Defens izvan Pariza.

Francuska policija ga je 2020. intervjuisala zbog komunikacije sa Abdulahom Anzorovom, koji je ubio učitelja Semjuela Patija.

Tužilac Žan Fransoa Rikar rekao je da je majka Armana R. izrazila zabrinutost zbog njegovog ponašanja, iako u to vrijeme nije bilo dokaza da se protiv njega preduzmu dalje mjere.

Njemačka je takođe bila u stanju pripravnosti zbog mogućeg napada.

Prošle nedjelje su dva dječaka uhapšena u različitim dijelovima zemlje zbog sumnje da su planirali napad militantnih islamista na božićnu pijacu u gradu Leverkuzenu.

Takođe, 20-godišnji Iračanin koji je stigao u Njemačku prošle godine je u pritvoru zbog sumnje da je planirao napad nožem na božićnom sajmu u Hanoveru.

Šef njemačke domaće obavještajne službe u istočnoj državi Tiringije Stefan Kramer upozorio je na „značajan potencijal opasnosti“ koju predstavljaju simpatizeri Hamasa, ne samo za božićne vašare, već i za velike sportske događaje kao što su Olimpijske igre u Parizu i Euro 2024, prenosi Telegraf.rs.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. februar 2024 17:33