Finska povukla dječije šolje iz SRbije / - ILUSTRACIJA
20/04/2024 u 12:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Finska zbog olova povukla sa tržišta dječje šolje uvezene iz Srbije

Finska je povukla sa tržišta dečje emajlirane šolje koje su iz Srbije, preko Hrvatske, uvezene u tu zemlju. Razlog je "rizik migracije olova sa oboda šolje", objavio je RASFF – evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obavještavanje o hrani.

Finska je šolje porijeklom iz Srbije povukla sa tržišta, a Švedska je, kako se navodi na portalu RASFF – obavijestila nadležne.

Moguća migracija olova sa oboda dječije emajlirane šolje otkrivena je prilikom zvanične kontrole na tržištu, javlja N1.

Na sajtu RASFF se navodi da je riječ o "potencijalnom riziku".

Migracija olova i drugih teških metala, odnosi se na ispuštanje teških metala iz proizvoda koji su, kao gotovi proizvodi, namijenjeni da dolaze u kontakt sa hranom.

U Srbiji je ova materija regulisana Zakonom o predmetima opšte upotrebe i pratećim "Pravilnikom o materijalima i predmetima u kontaktu sa hranom uključujući i proizvode namijenjene odojčadi i djeci mlađoj od tri godine za olakšavanje hranjenja i sisanja, umirivanje i spavanje, kao i ambalažu za pakovanje hrane i predmeta opšte upotrebe"

Pravilnikom su propisane granične (maksimalne) vrijednosti kada je riječ o tome koliko gotovi proizvodi, pod određenim uslovima, smiju da otpuštaju olova i drugih teških metala.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 07:26