Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
03/04/2024 u 22:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Francuska policija uklonila desetine migranata iz centra Pariza zbog Olimpijskih igara

Francuska policija je danas uklonila desetine migranata, uključujući porodice sa malom djecom, sa platoa ispred Gradske skupštine Pariza, uoči obiljržavanja 100 dana do početka Olimpijskih igara u glavnom gradu Francuske.

Policajci su došli u zoru i uklonili oko 50 ljudi, uglavnom žena i djece od tri mjeseca do 10 godina, koji su bili umotani u kolicima, ispod ćebadi ili prekriveni plastičnim čaršavima kako bi bili zaštićeni od kiše dok spavaju na trgu.

Migranti su spakovali stvari i ukrcali se u autobus koji ih je odvezao u grad Bezanson na istoku Francuske, gdje će privremeno biti smješteni u objektu lokalne samouprave.

Humanitarni radnici su zabrinuti da današnji potez policije označava početak širih aktivnosti pariskih vlasti sa ciljem čišćenja grada od migranata i drugih koji spavaju na otvorenom, uoči ljetnjih Olimpijskih igara, bez obezbjeđivanja dugoročnijih stambenih opcija.

Član grupe za pomoć migrantima Utopija 56 Jan Manzi (Yann Manzi) rekao je za Asošiejted pres tokom današnje policijske akcije u centru Pariza da gradske vlasti „krče put za Olimpijske igre“ i da to „nije ništa drugo do socijalno čišćenje grada“.

Organizatori Olimpijskih igara rekli su da rade sa humanitarnim grupama na nalaženju rješenja za beskućnike, uključujući mnoge koji dolaze iz cijelog svijeta u Pariz u potrazi za utočištem ili poslom.

Mnoge od tih porodica potiču iz afričkih zemalja u kojima se govori francuski, uključujući Burkinu Faso, Gvineju, Obalu Slonovače i Senegal. Oni spavaju na ulici danima, nedeljama, a neki čak i mjesecima.

Humanitarne grupe kao što je Utopija 56 dijele migrantima hranu, ćebad i pelene, a nekima su pomogle da nađu privremeni smještaj za noć ili dve.

Olimpijske igre u Parizu trajaće od 26. jula do 11. avgusta, a zatim slijede Paraolimpijske igre, od 28. avgusta do 8. septembra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:50