FOTO: Unsplash - AJ Colores Policija / - FOTO: UNSPLASH - AJ COLORES POLICIJA
27/11/2023 u 14:43 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Francuska: Šestoro tinejdžera na sudu zbog brutalnog ubistva profesora

Francuskog profesora istorije ispred škole u kojoj je radio u predgrađu Pariza, ubio je 18-godišnji napadač

U Francuskoj je danas počeo sudski proces protiv šestoro tinejdžera u vezi sa ubistvom francuskog profesora istorije Samjuela Patija 2020. godine, nakon što je učenicima pokazao karikature proroka Muhameda na času o slobodi izražavanja, prenosi Blic.rs.

Francuskog profesora istorije ispred škole u kojoj je radio u predgrađu Pariza, ubio je 18-godišnji napadač čečenskog porijekla odrubivši mu glavu.

Policija je ubrzo nakon napada smrtno ranila napadača.

Jedna tada 13-godišnja djevojčica koja je navodno roditeljima ispričala da je Pati prethodno zamolio učenike muslimanske vjeroispovesti da napuste učionicu prije nego što je pokazao karikature, suočava se sa lažnim optužbama nakon što je ustanovljeno da ona tada nije bila na času, prenosi Rojters.

Petoro preostalih maloljetnika, koji su u vrijeme ubistva imali između 14 i 15 godina, biće optuženo za krivično djelo zavjere ili zasjede s predumišljajem. Oni se sumnjiče da su ubici ukazali na profesora Pati ili da su mu pomogli pri bjekstvu.

Svim maloljetnicima, čiji se identitet zbog starosti ne smije otkrivati, sudi se na sudu za djecu, a suočavaju se sa kaznom zatvora od godinu i po do dvije godine.

Ročišta koja traju do 8. decembra biće održana iza zatvorenih vrata, a pored maloljetnih lica optuženo je i osam odraslih osoba, koje će odgovarati pred specijalnim krivičnim sudom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 03:33