/ - FOTO: UNSPLASH - SLAVCHO MALEZANOV, ZASTAVA MAKEDONIJA, ILUSTRACIJA
12/05/2024 u 20:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Grčka i EU negoduju: Nova predsjednica S.Makedonije nije izgovorila pun naziv svoje države

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke smatra da je nova predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova "grubo prkršila Prespanski sporazum" tih država iz 2018. godine.

U pomenutom sporazumu se radi o izmjeni naziva Sjeverne Makedonije, jer je danas pri polaganju zakletve izostavila riječ "Sjeverna".

Grčki mediji prenose da je Silijanovska Davkova prilikom polaganja zakletve nazvala svoju zemlju samo „Makedonijom“ uprkos tome što je u tekstu zakletve koju je najpre čitao predsjednik odlazećeg Sobranja Jovan Mitreski pozivajući Silijanovsku da ga ponavlja za njim naveden naziv „Sjeverna Makedonija“.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke kaže da je time Siljanovska Davkova „flagrantno prekršila“ ne samo sporazum s Grčkom, nego i Ustav Severne Makedonije kojim je zvanično uveden taj naziv, prenosi Nova.rs.

U znak protesta ambasadorka Grčke u Sjevernoj Makedoniji Sofija Filipidu je napustila današnju svečanost u Skoplju.

Grčko ministarstvo u saopštenju upozorava da „bilateralni odnosi, kao i evropski put Sjeverne Makedonije, zavise od pune primjene Prespanskog sporazuma i prije svega od upotrebe ustavnog naziva te države“.

U Atini se nižu oštre kritike grčkih stranaka i medija o postupku Siljanovske Davkove, uz kritiku vlade Grčke što nije reagovala strože.

Predsjednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen je Sjevernoj Makedoniji poručila: „Poštujte Prespanski sporazum“.

Ona je na platformi X napisala: „Da bi Sjeverna Makedonija nastavila svoj uspješan put ka članstvu u EU, od najveće je važnosti da nastavi reformski kurs i da u potpunosti poštuje svoje obavezujuće sporazume, uključujući i Prespanski“.

Sličnu izjavu je potom dala i Spoljnopolituička služba EU (EEAS) i izrazila žaljenje zbog izjave nove predsjednice Sjeverne Makedonije.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 13:12