Vatromet izazvao požar / - FACEBOOK
23/06/2024 u 19:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Grčkoj posadi jahte preti 20 godina zatvora zbog izazivanja požara na ostrvu Hidra

U krivičnom postupku u Pireju optuženo je 13 grčkih članova posade jedne jahte, sa koje je ispaljivanjem vatrometa u noći petak na subotu zapaljena šuma na ostrvu Hidra, u Argosaronskom zalivu Egejskog mora, između Atine i Peloponeza.

Na slobodu su pušteni prvobitno privedeni i osumnjičeni turisti iz Kazahstana, koji su iznajmili jahtu za odmor, prenosi grčka komercijalna RTV SKAI.

Jahta je zaplenjena i dovezena do obale kod Atine i biće oduzeta vlasniku.

Ministar civilne zaštite Vasilis Kikilijas je danas saopštio da je na osnovu novog Krivičnog zakona za izazivanje požara koji prouzrokuje ekološko uništenje kazna može biti između 10 i 20 godina zatvora.

U požaru je izgorelo 30 hektara lako zapaljive borove šume u koju su pale rakete vatrometa. Ugašen je u subotu angažovanjem šest vatrogasnih letjelica i dvije odreda kopnenih vatrogasaca, koji su povučeni sa gašenja drugih požara u Grčkoj, rekao je ministar.

Sajt vesti protothema.gr piše da je posada jahte, kad je shvatila šta je uradila, pokušala da sama ugasi vatru u šumi, a kada to nije uspjelo, obavestili su Vatrogasnu službe i otplovili.

Kapetan drugog broda koji je tuda plovio, čuo je buku i video bljeske vatrometa što je prijavio Lučkoj upravi Hidre, te je uz pomoć satelitskog praćenja putanje brodova pronađena iznajmljena jahta "Persefoni" čija je posada uhapšena, zajedno sa kazahstanskim turistima.

Hidra je jedna od glavnih tačaka turizma bogate klijentele u Grčkoj, naročito nautičkog. Naziv je dobila po tome što ima neobično mnogo izvora vode, te je veoma šumovita. Radi očuvanja strogo zaštićene prirode na tom ostrvu nema motornih vozila.

Vatromet sa luksuzne jahte izazvao požar na grčkom ostrvu – osude zvaničnika

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

19. jul 2024 18:03