/ - FOTO: UPRAVA POLICIJE TWITTER
20/08/2023 u 14:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hapšenja u obavještajnoj službi pred izbore u Slovačkoj

Sve ovo, dešava se uoči vanrednih parlamentarnih izbora, na kojima učestvuje i Ficova stranka

Slovačka policija u četvrtak je optužila šefa obavještajne službe i druge visoke zvaničnike u bezbjednosnoj zajednici za formiranje kriminalne grupe i zavjeru radi zloupotrebe položaja, odnosno da su ometali istragu o korupcionaškim aferama koje datiraju iz ere bivšeg premijera Roberta Fica.

Sve ovo, dešava se uoči vanrednih parlamentarnih izbora, na kojima učestvuje i Ficova stranka.

Policija je optužene identifikovala samo po imenima, ali je šef slovačke policije Stefan Hamran potvrdio da su među optuženima aktuelni šef Slovačke obavještajne službe Roman Alač, njegov prethodnik Vladimir Pčolinski i direktor Uprave za nacionalnu bezbjednost Roman Konečni.

Hamran je na konferenciji za novinare rekao da je istražitelj podneo optužnicu za krivično djelo osnivanja, formiranja i podržavanja kriminalne grupe, krivično djelo zloupotrebe javnih ovlašćenja i krivično djelo ometanja pravde.

Objasnio je da je ukupno sedam osoba, uključujući visoke zvaničnike tajnih službi, osumnjičeno za učestovanje u zavjeri u cilju ometanja istrage o korupcionaškim aferama koje datiraju iz ere bivšeg premijera Fica.

Kako prenosi AP, Hamran je naveo da je ova grupa manipulisala dokazima i svjedočenjima sve dok sud nije odbacio slučaj korupcije iz 2020. Na teret im se takođe stavlja i sklanjanje sa položaja bezbjednosnih zvaničnika koji nijesu htjeli da učestvuju u uklanjaju dokaza.

Prethodne sedmice, policija je uhapsila i Tibora Gašpara, bivšeg šefa policije i političara Smera-Socijaldemokratija (Ficova partija), zbog korupcije i povezanosti sa organizovanim kriminalom.

Nakon hapšenja, Fico je rekao da se radi o "policijskom puču", dok je predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova danas odbacila njegove tvrdnje i rekla da su bezbjednosne agencije u zemlji trenutno operativne i bezbjedne, prenosi Politiko pisanje slovačkih medija.

Takođe je i premijer ove zemlje Ludovit Odor izjavio da će i Slovačka obavještajna služba i Nacionalna bezbjednosna uprava, čiji su čelnici među optuženima, nastaviti da funkcionišu. On nije dao rok za imenovanje novih šefova službi bezbjednosti.

artija bivšeg premijera Smer-SD-a, zatražila je i hitnu sedmicu parlamenta, koja bi mogla biti zakazana već početkom sljedeće nedjelje.

Korupcionaške afere godinama neriješene

Inače, Ficova ljevičarska partija izgubila je na opštim izborima 2020. godine i zamijenjena je koalicionom vladom čije su stranke vodile kampanju za borbu protiv korupcije. Nakon smene vlasti, određeni broj visokih zvaničnika, policajaca, sudija, tužilaca, političara i biznismena optuženo je za korupciju i druga krivična djela.

Sada je, nakon ovog slučaja, a uoči izbora koji treba da se održe 30. septembra, Slovačka samo dodatno podijeljena.

Fico, koji želi da se vrati na vlast, tvrdi da ovaj potez tako blizu izbora, ima za cilj da naškodi njegovoj stranci, ali i opoziciji, dok njegove pristalice optužuju Hamrana i vladu da koriste policiju u borbi protiv političkih protivnika. Sa druge strane, njegovi protivnici kažu da policija treba da ispita sve optužbe.

Kako piše Rojters, ankete trenutno pokazuju da bi Fico i njegova stranka mogli da odnesu pobjedu na izborima u septembru.

Na primjer, u anketi koju je ovog mjeseca sprovela agencija Ipsos, Smer-SD osvojio je 19,7 odsto, dok je liberalna Progresivna Slovačka osvojila 16,9 odsto. Zatim je partija HLAS, koju je osnovao još jedan bivši premijer i nekadašnji član Smer-SD-a Peter Pelegrini, dobila 13,3 odsto.

Inače, Fico je bio premijer prvo od 2006. do 2010. godine, a zatim od 2012. do 2018. godine. Nakon ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice Martine Kušnirove, što je pokrenulo masovne proteste u Slovačkoj, Fico i njegova vlada, koji su bili na dužnosti, 2018. godine morali su da podnesu ostavku, a 2019. na vlast dolazi Čaputova, koja se prije toga proslavila kao aktivistkinja protiv korupcije, piše DW.

Sljedeće godine, nakon parlamentarnih izbora, na vlast je došla liberalno-konzervativna koalicija. Ali, ta vlada je gotovo od samog početka bila duboko podijeljena i nije uspjela da sprovede mnoge reforme, a brojne korupcijske afere u pravosuđu i policiji ostale su neriješene.

U aprilu 2022. godine, slovačke vlasti podigle su optužnicu protiv Fica zbog osnivanja kriminalne grupe. U istom slučaju optužen je bio i ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinak. Njihov advokat tada je izjavio da Fico i Kalinak smatraju da su optužbe politički motivisane.

(euronews)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:45