Ilustracija / Shutterstock
07/03/2024 u 23:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Hapšenje u Švedskoj zbog sumnje da je pripreman teroristički napad

Švedska služba bezbjednosti (SAPO) saopštila je da su uhapšene četiri osobe povezane sa islamističkim ekstremistima, a pod sumnjom da su planirale terorističke napade.

Hapšenja su se dogodila istog dana kada je Švedska postala 32. članica NATO-a, čime je okončana višedecenijska politika neutralnosti usvojena poslije Drugog svjetskog rata.

U saopštenju službe se ne navodi vrijeme i mjesto kada su ti navodni napadi trebali da se dese, ali se dodaje da je istraga trajala duži vremenski period.U operaciji je pretreseno više kuća, a švedski mediji su izvijestili da je došlo do velike policijske akcije u mestu Tureso južno od Stokholma.

Javni emiter SVT saopštio je da je došlo do snažne eksplozije u jednom klubu, ali nije jasno šta je izazvalo eksploziju.

Bezbjednosna situacija u Švedskoj pogoršala se posljednjih mjeseci nakon incidenta sa spaljivanjem Kurana koji je doveo do protesta u muslimanskom svijetu.

Stručnjaci smatraju da su oba ta incidenta negativno uticali na reputaciju Švedske.

Spaljivanje je učinjeno pod parolom slobode govora, a Švedska, kao ni većina zapadnih zemalja, nema zakon o bogohuljenju još od 70-ih godina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 00:07