SKY aplikacija / - SHUTTERSTOCK
03/06/2024 u 20:43 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(FOTO) I njemački sud odbacio "SKY": "Isključiti svaku mogućnost nastanka štete za optužene"

Njemački sud, u jednom od predmeta, odbacio je kriptovanu komunikaciju "SKY" kao nevaljan i nepotpun dokaz, koji je u sukobu sa domaćim zakonodavstvom. Kao razlog za to, između ostalog, u odluci se navodi što je on već bio u posjedu Francuske, prije naloga ili zahtjeva Njemačke.

Kako se navodi u dokumentu, u koji je portal Dan imao uvid, radi se o pijava javnog tužioca od 16. aprila 2024. godine, komunikacija okrivljenih i putem kripto komunikacionog servisa SkyECC 

Sud je odlučio da, "to se tiče komunikacije okrivljenog putem kripto komunikacionog servisa SkyECC, u ovom postupku postoji zabrana upotrebe dokaza".

DILEMA “SKY”: Neoboriv za tužilaštvo i istragu, ali sporan u crnogorskom Zakonu o krivičnom postupku

U dokumentu, olduci suda, navodi se da "komunikacione podatke SkyECC-a prikupile su francuske vlasti u saradnji sa istražnim organima iz Belgije i Holandije u skladu sa francuskim zakonom o krivičnom postupku".

Oslobađajuća "SKY" presuda za šverc droge: Sud u Holandiji smatra da kriptovana komunikacija nije dovoljan dokaz

Polazna tačka bila je odluka Regionalnog suda u Lilu od 14. juna 2019. godine, kojom je odobreno presretanje, registracija i transkripcija dolaznih i odlaznih elektronskih komunikacija na glavnom serveru kojim upravlja SkyECC.

image
- FOTO: PORTAL DAN-ODLUKA SUDA U KOJU JE PORTAL DAN IMAO UVID

"PODACI VEĆ BILI U POSJEDU FRANCUSKE"

Njemački sud, u odluci o odbijanju "SKY" navodi da "da li bi podaci hipotetički bili zakoniti prema njemačkom zakonu da li bi podaci mogli biti prikupljeni".

 - Umjesto toga, oni su već bili u posjedu francuskih istražnih organa i stoga su prvobitno prikupljeni u druge svrhe osim upotrebe u njemačkim krivičnim postupcima,  U ovom slučaju, međutim, neupotrebljivost podataka je rezultat pribjegavanja ograničenju upotrebe iz Odjeljka 100e VI br. 1 StPO - navodi se, između ostalog, u obrazloženju.

Lekić: Crna Gora nije ispunila ni jedan uslov Evropskog suda da bi "SKY" bio dokaz

U dokumentu, u koji je portal Dan imao uvid, navodi se da "ne postoji ograničenje upotrebe informacija dobijenih putem uzajamne pravne pomoći, koje se ne zasnivaju na nalogu za istražnu mjeru od strane njemačkih vlasti, već (samo) na prijenosu dokaza koje je druga država članica prikupila na vlastitom pravnom osnovu".

Evropski sud pravde odbacio "nezakonit SKY": Mora da se poštuje domaći zakon i obavijesti nadležna država

Prema zakonu i Ustavu Njemačke, što se precizira u ovoj odluci, u domaćim istragama  zadiranje u osnovna prava, koje se nastavlja ili produbljuje korištenjem dokaza, redovno se ograničava kada se odredi sama istražna mjera (npr. ograničavanjem na posebno teška krivična djela ili slučajeve kvalifikovane sumnje). 

image
- FOTO: PORTAL DAN-ODLUKA SUDA U KOJU JE PORTAL DAN IMAO UVID

- Zbog posebnosti pravne pomoći u dokazima i pravnog okvira koji je okružuje prema pravu EU, standardi za upotrebljivost nalaza koji proizilaze iz domaće mjere nadzora s jedne strane i strane mjere nadzora s druge strane nisu potpuno identični, barem kada je u pitanju korištenje stranih informacija koje već postoje van pravne pomoći. U pitanju su rezultati nadzora, odnosno relevantni podaci su dobijeni u okviru krivičnog postupka koji je tamo već u toku, a nisu prikupljeni kao rezultat zahtjeva za pravnu pomoć (BGH, ibid.) - dio je navoda sudskog dokumenta.

image
- FOTO: PORTAL DAN-ODLUKA SUDA U KOJU JE PORTAL DAN IMAO UVID

Precizira se da "bez obzira na to kojoj istražnoj mjeri prema njemačkom zakonu pristup francuskih vlasti (najbliže) odgovara, mora se pribjeći ocjenama sadržanim u ograničenjima upotrebe u krivičnom postupku, s kojima zakonodavac uzima u obzir ustavno načelo proporcionalnosti kada se koriste slična intruzivna sredstva (usp. BGH, a.a.O.)".

"ISLJUČITI MOGUĆNOST ŠTETE ZA OPTUŽENE":

- U skladu sa sudskom praksom Saveznog suda pravde o korištenju podataka u Enchro-Chat kompleksu, u ovom slučaju, zbog težine mjere za očuvanje principa proporcionalnosti i isključenja svake zamislive štete za optužene, mora se koristiti osnovna ideja barijere upotrebe sa najvišim stepenom zaštite - stav je suda.

image
- FOTO: PORTAL DAN-ODLUKA SUDA U KOJU JE PORTAL DAN IMAO UVID

U odluci se dodaje da čak i kada bi se htjelo dodatno pogledati način na koji su francuske vlasti prikupljale dokaze, ništa drugačije se ne bi pokazalo u ovom slučaju:"Pored mešanja u član 10. Osnovnog zakona, u prilog govori i činjenica da je prvobitni nalog izdao francuski sud u postupku pred izdavanje i da u takvom postupku po njemačkom zakonu uopšte nema prava na tužbu".

Holandija - "SKY" pao pred sudom: Presuda od devet godina zatvora preinačena u oslobađajuću

Osim toga,kako se navodi,  iako je dostupna odluka suda u Lilu, koja je prvobitno bila osnova za interventne mjere francuskih vlasti, ostaje nejasno na čemu se zasnivaju konkretne mjere protiv optuženih, koje su se dogodile dosta nakon isteka roka. od roka navedenog u odluci jedan mjesec.

image
- FOTO: PORTAL DAN-ODLUKA SUDA U KOJU JE PORTAL DAN IMAO UVID

- Bez obzira na nejasnu pravnu osnovu kao što je gore navedeno, takođe treba uzeti u obzir da dokazi pronađeni u toku preliminarnih istraga kod provajdera telekomunikacija kao što je SkyECC vjerojatno neće biti slučajno otkriće u pravom smislu - dio je iz dokumenta.

image
- FOTO: PORTAL DAN-ODLUKA SUDA U KOJU JE PORTAL DAN IMAO UVID

(FOTO:Portal Dan)

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. jul 2024 23:24