Katrin Jakobsdotir / - FOTO: PRTSC
05/04/2024 u 20:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Islandska premijerka podnijela ostavku da bi se kandidovala za predsjednicu

Islandska premijerka Katrin Jakobsdotir koja je na tom mjestu od 2017. godine objavila je danas da podnosi ostavku da bi bila kandidatkinja za mjesto predsjednika na izborima 1. juna.

Katrin Jakobsdotir (48) bila je na čelu lijevo-desne koalicije koja vlada Islandom od 2017.

Tri stranke u vladajućoj koaliciji, uključujući premijerkin Lijevo-zeleni pokret, postigle su 2021. godine poslije pobjede na parlamentarnim izborima sporazum da ostanu na vlasti još četiri godine.

- Odlučila sam da podnesem ostavku na mjesto premijera Islanda i da se kandidujem za mjesto predsjednika - rekla je Jakobsdotir u videu objavljenom na društvenim mrežama.

Ona je rekla da predsjednik treba da brani osnovne vrijednosti islandskog društva u zemlji i inostranstvu i ocijenila da njeno političko iskustvo može da bude korisno na tom mjestu.

Predsjednik Gudni Johaneson, koj je na toj funkciji od 2016. godine najavio je početkom godine da se neće ponovo kandidovati za to uglavnom protokolarno mjesto.

Katrin Jakobsdotir, poreklom iz porodice univerzitetskih profesora i poslanika, bila je druga žena na mjestu šefa vlade Islanda.

Ona uživa veliku popularnost u zemlji, za razliku od njene političke stranke.

Njena koalicija je posebno smanjila program o klimatskim promjenama tokom svog drugog mandata. Takođe je morala da se suoči sa ponovljenim vulkanskim erupcijama od jeseni 2023, zbog koje je evakuisan lučki grad Grindavik.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 14:02