Crveno meso / - FOTO: SHUTTERSTOCK
07/11/2023 u 13:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Italija prva na svijetu uvodi zabranu proizvodnje sintetičke hrane

Istakao je kako je nedopustivo da kvalitetna hrana bude rezervisana samo za bogate

Italija će zabraniti vještačku hranu, rekao je italijanski ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida na skupu Evropskih konzervativca i reformista (ECR). Italija je tako prva zemlja na svijetu koja se odlučila za taj korak.

"Italija će biti prva nacija bez sintetičke hrane i želi da postane primjer drugima kako regulisati tu industriju", rekao je Lolobriđida tokom videopoziva na skupu održanom u Irskoj pod nazivom ‘Tradicije i inovacije: Konzervativna budućnost za evropske poljoprivrednike‘ koji je okupio vodeće konzervativne političare.

Istakao je kako je nedopustivo da kvalitetna hrana bude rezervisana samo za bogate.
 

S njim se u velikoj mjeri složio evropski povjerenik za poljoprivredu Januš Vojcečovski (PiS/ECR), dodavši kako se zalaže za tradicionalnu poljoprivredu i kako sintetičko meso nije meso, kao ni sintetičko mlijeko mlijeko, prenosi Tportal.

"Koristiti naziv ‘prirodni proizvod‘ za nešto što je vještačko po mom mišljenju nije dobar smjer", rekao je, istakavši da Evropska komisija izdvaja više od šest milijardi dolara za dobrobit životinja i tradicionalni uzgoj.

Međutim, kako piše Euractiv, poljoprivredni model koji predlažu konzervativci suprotan je onom koji je usvojio EU, a koji Braća Italije, vodeća italijanska stranka, smatra previše birokratizovanim i neprimjerenim za nove izazove s kojima se kontinent suočava.

"Poljoprivrednici, uzgajivači i ribari plaćaju vrlo visoku cijenu za ideološke gluposti evropskog Grin dila, koji kažnjava proizvođače ciljevima smanjenja emisija, koji će dovesti samo smanjenja proizvodnje hrane", objasnio je zastupnik u Evropskom parlamentu Karlo Fidanca (Braća Italije).

"Smanjena proizvodnja hrane biće samo zamijenjena s većim uvozom, i to iz zemalja koje ne zadovoljavaju naše standarde održivosti i kvalitete, ili pak s proizvodima iz laboratorija o kojima ne možemo ništa reći sa sigurnošću", dodao je.

Kako bi srušio sadašnji evropski sistem, ECR mora dobro da se plasira na evropskim izborima u junu 2024. i da pronađe saveznike za formiranje alternativne većine ljevici u Evropskom parlamentu.

"Nakon sledećih izbora računamo na sve snažniji ECR u Briselu", dodao je Fidanca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. februar 2024 01:40