Toplotni udar u Italiji / - EPA
21/06/2024 u 22:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Italiju zahvatio prvi toplotni talas, temperature oko 40 stepeni

Turisti i građani pokušavali su danas da se rashlade pod drvećem ili kod fontana u prvom toplotnom talasu ovog ljeta koji je zahvatio Italiju sa temperaturama koje su dostizale 40 stepeni Cezijusa.

Prema meteorološkoj službi vazduhoplonvih snaga temperature su bile oko 40 stepeni u nekim oblastima u zemlji, dok je ministarstvo zdravlja stavilo više gradova pod crveni znak upozorenja za vrućinu, uključujući Rim i Palermo na Sicijiliji.

Meteorološki sajt Il Meteo je kao uzrok vrućine naveo afrički anticiklon nazvan Minos, po imenu Zevsovog sina iz grčke mitologije.

U Rimu gde je danas zabilježeno 40 stepeni Celzijusa, vlasti su postavile palme u saksijama na autobuskim stanicama da pruže prolaznicima malo hlada.

Glavni grad Italije ima brojne parkove i fontane sa pijućom vodom ali takođe mnogo ulica i trgova je potpuno izloženo vrelom suncu.

Danas su se mnogi turisti kako Italijani tako i stranci rashlađivali oko kamenih fontana, pili vodu ili polivali glavu.

Koristeći termičku kameru nevladina organizacija za zaštitu okoline Grinpis je konstatovala da su na tlu na nekim mjestima temperature uveliko prešle 50 stepeni Celzijusa, kao na primjer kod Koloseuma.

Rim je 2023. godine 18. jula registrovao svoj temperaturni rekord od 42,9 stepeni Celzijusa, prema gradskim vlastima.

- To je rekord koji rizikujemo nažalost da oborimo ovog ljeta iako smo još u junu mjesecu, rekla je Sabrina Alfonsi, savjetnica za životnu stredinu.

Klimatske promjene izazvane ljudskom aktivnošću griju planetu alarmantnim tempom i izazivaju intenzivne toplotne talase kojih je sve više, prema svjetskoj naučnoj zajednici.

Pakleno ljetovanje u Grčkoj: Sve više mrtvih turista, temperatura preko 45 stepeni

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. jul 2024 15:15