Vagnerovci u Bjelorusiji / - EPA
23/07/2023 u 14:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Jedan od komandanata Vagnera "otvorio dušu": Nismo imali pojma šta se događa

Vagnerovac Gleb je kazao da nikome nije rečeno kuda kolona boraca ide, ali se iznenadio kada je shvatio da se udaljavaju od fronta

U roku od samo 24 sata vođa Vagner grupe Jevgenij Prigožin pokrenuo je pobunu poslavši trupe u južni grad Rostov, a zatim dalje prema Moskvi.

Borci Vagnera rijetko razgovaraju s medijima, ali BBC Rusija pošlo je za rukom da dobije ispovjest od mladog komandanta koji se našao u središtu akcije.

Gleb (nije njegovo pravo ime) prethodno je učestvovao u borbama za grad Bahmut u istočnoj Ukrajini. Kad je pobuna počela, odmarao se sa svojom jedinicom u kasarnama u regiji Lugansk pod ruskom okupacijom.

Rano ujutro 23. juna dobili su poziv da se pridruže koloni Vagnerovih boraca koji su napuštali Ukrajinu. Naredba je došla od Vagnerovog komandanta kojeg Gleb nerado imenuje, ali koji je djelovao po naredbama Prigožina i Vagnerovog Komandnog vijeća.

Gleb kaže da nikome nije rečeno kuda kolona ide, ali se iznenadio kada je shvatio da se udaljavaju od fronta.

Vagnerovi borci nisu naišli na apsolutno nikakav otpor, kaže, dok su prelazili rusku granicu u regiju Rostov.

- Nisam vidio nijednog graničara. Ali saobraćajna nam je policija usput salutirala - - prisjeća se on.

Kanali blisko povezani s Vagnerom u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram kasnije su tvrdili da su graničari na kontrolnoj tački Bugajevka položili oružje kad su stigli Vagnerovi borci.

Ovi su kanali podijelili fotografiju navodno s mjesta događaja na kojoj se vidi dvadeset nenaoružanih osoba u kamuflažnim uniformama.

Dok su se približavali Rostovu na Donu, borci su dobili naredbu da opkole sve zgrade agencija za provođenje zakona u gradu i da zauzmu vojnu vazdušnu luku. Glebovoj jedinici rečeno je da preuzme kontrolu nad regionalnim biroima Federalne bezbednosne službe (FSB).

Kad su se približili zgradi, činilo se da je potpuno zaključana i prazna. Letjeli su dronom iznad glave kako bi provjerili ima li znakova života.

Na kraju su se nakon pola sata otvorila vrata i na ulicu je izašlo dvoje ljudi.

- Rekli su "momci, da se dogovorimo". Rekao sam: "Što tu ima da se dogovori? Ovo je naš grad". Tako da smo se samo dogovorili da ćemo pustiti jedno drugo na miru. S vremena na vrijeme su izlazili da puše - ispričao je Gleb.

Rostovski novinari izviještavali su o sličnoj situaciji s mnogim vladinim zgradama u i oko grada. Lovci Vagnera prvo bi ih nadletjeli dronovima, a zatim bi ih okružili. Niko nije smio da ode, ali su dostavljači smjeli da uđu sa hranom.

U isto vrijeme dok je Prigožin bio na sastanku, u pokretu je bila još jedna kolona Vagnerovih boraca.

Gleb potvrđuje medijske napise da je ovu kolonu vodio osnivač Vagnera Dmitrij Utkin, bivši oficir specijalnih snaga koji se rijetko viđa u javnosti.

Ova kolona je bila na glavnoj autocesti prema Voronježu, i navodno na putu za Moskvu, kaže on.

Dakle, da li Gleb znao za plan - što Prigožinsmjerai?

Psuje dok otvoreno kaže da nije imao pojma.

- Mi smo saznali što se događa iz Telegrama, baš kao i vi - kazao je on.

Kako je dan odmicao, slike onoga što se događalo u Rostovu širile su svijetom. Ljudi su bili iznenađeni kada su vidjeli lokalne stanovnike, pa čak i lokalne novinare kako se naizgled smiješe i razgovaraju s nekim od inače škrtih na riječima Vagnerovih boraca koji su okupirali njihov grad.

"Bili su to bivši zatvorenici", kaže Gleb, misleći na mnoge zatvorenike ili osuđenike koji su prošle godine regrutirani u Vagner.

– Niko im nije rekao da ne smiju, nikoga nije briga za njih - istakao je on.

image

Osnivač grupe Vagner

- FOTO: PRINTSKRIN

Za etablirane borce poput Gleba, koji su angažirani davno prije rata u Ukrajini, pravila su mnogo jasnija.

Rekao je za BBC da im je još u proljeće iz višeg štaba rečeno da će svako ko progovori za medije biti "poništen", odnosno ubijen. Nekoliko bivših boraca Vagnera potrvrdilo je Glebove navode.

Uveče 24. juna Gleba je kontaktirao jedan od njegovih nadređenih i rekao mu, bez ikakvog objašnjenja, da on i njegova jedinica treba da se vrate u bazu u Lugansku.

Dok su se vraćali u bazu, pratili su vijesti na Telegramu.

Pročitali su da je protiv Prigožina pokrenuta krivična prijava, pa odbačena i da se on seli u Bjelorusiju.

Zatim su pročitali da Vagnerovi borci neće odgovarati za svoju ulogu u pobuni zbog svojih "borbenih zasluga", prema portparolu predsjednika Putina Dmitriju Peskovu.

Za Gleba i njegovu jedinicu njihova je budućnost sada nejasna. Rečeno im je da ostanu u svojim kasarnama u Lugansku i čekaju naredbe.

Njihovi domaćini, vlasti takozvane Narodne Republike Lugansk, proruskih separatističkih militanata u istočnoj Ukrajini, žele da saznaju više o njihovim budućim planovima i što će se dogoditi s njihovom opremom i municijom, kaže on. ž

Na pitanje zašto ne napusti Vagner, Gleb ima jednostavan odgovor: "Ugovor mi još nije istekao".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 14:26