/ - FOTO: SHUTTERSTOCK
08/01/2023 u 14:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Italija se protivi: Zabrana benzinaca i dizelaša nema smisla

Ponovno otvaranje države dolazi na početku prvog perioda putovanja za vrijeme lunarne Nove godine

Nova premijerka Italije, Đorđa Meloni, izrazila je svoje nezadovoljstvo povodom najavljene zabrane prodaje benzinaca i dizelaša u EU od 2035. godine, a ministar iz njene Vlade svoje sumnje vezuje za kinesku dominaciju na polju električnih automobila.

Nakon italijanskog ministra infrastrukture i saobraćaja Matea Slavinija, sada se po pitanju zabrane prodaje benzinaca i dizelaša u Evropskoj uniji od 2035. godine obratila i nova premijerka Giorgia Meloni.

Kako tvrdi premijerka Italije, evropska zabrana prodaje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem nema smisla za Italiju i štetna je za poslovanje zemlje.

-To nije razumno i mislim da postoji i određeno slaganje drugih evropskih zemalja sa našim stavom- izjavila je Meloni na konferenciji za novinare.

Nedavno je i komesar EU za unutrašnje tržište Tieri Breton rekao da nastojanje Evrope da automobilska industrija pređe isključivo na električnu energiju predstavlja rizik za zapošljavanje i pristupačnost vozila, pozivajući proizvođače da nastave sa proizvodnjom automobila sa konvencionalnim pogonom. Disonantni tonovi postoje i u samoj Evropskoj uniji.

Italijanskom ministru Salviniju se odluka EU čini besmislenom jer bi se, prema njegovom mišljenju, na taj način Evropa vezala rukama i nogama za kinesku diktaturu. Kako piše Revija HAK, Kina prednjači na polu elektromobilnosti i gotovo drži monopol u trgovini sirovinama koje su potrebne za izradu baterija. Ovim povodom se javnosti obratio i Italijanski automobilski klub (ACI), koji je podržao nastup premijerke Meloni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 03:21