/ - FOTO: UNSPLASH - NABEEL SYED SAOBRAćAJ, ILUSTRACIJA
07/03/2024 u 18:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kolaps u Njemačkoj: Gužve u saobraćaju zbog masovnog štrajka

Njemačka se suočila danas sa štrajkovima vozača nacionalne željeznice i zemaljskog osoblja Lufthanse, koji su poremetili planove milionima putnika širom zemlje i doveli do saobraćajne gužve u gradovima i na auto-putevima, a najavljeni su i za sjutra.

Štrajkači na željeznici traže povećanje plata i smanjenje broja radnih sati sa 38 na 35 nedeljno, na šta Dojče ban ne pristaje, javlja Rojters, prenosi N1.rs.

Sindikat Ver.di traži 12,5 odsto povećanje plata, odnosno najmanje 500 eura mjesečno, pregovarajući za gotovo 25.000 radnika Lufthanse koji su angažovani na prijavljivanju putnika, održavanju aviona i drugim "zemaljskim" poslovima.

Ministar ekonomije Robert Habek izjavio je da je neophodno pronaći rješenje, a ne isticati samo sopstvene interese tako radikalno i na račun drugih ljudi.

Njemački Institut za ekonomiju saopštio je da samo jedan dan štrajka željeznice košta oko sto miliona eura.

Zbog štrajka zemaljskog osoblja Lufthanse samo na Frankfurtskom aerodromu otkazano je 650 od planiranih 1.750 letova.

Negodovala je i Asocijacija aerodroma, navodeći da obustava rada, koja je obuhvatila aerodrome u Hamburgu, Diseldorfu i Frankfurtu, ugrožava reputaciju Njemačke kao centra biznisa i turizma.

Sindikat vozača na željeznici GDL ranije je saopštio da će organizovati nove obustave rada u bliskoj budućnosti, ali neće ih više najavljivati 48 sati ranije, čime će putnicima ostaviti još manje mogućnosti da pronađu alternativni prevoz.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 06:17