Ilustracija / Foto: Blaženka Golubović
17/10/2022 u 22:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krađa drveta postala ozbiljan biznis u Njemačkoj

Sa 60 eura cijena kubika ogrevnog drveta skočuka na 200 eura

Sve više i više drveta se krade iz njemačkih šuma usred visokih cijena energenata i nestašice ogrevnog drveta, prenio je portal njemačkog informativnog programa Tagesšau.

-Zbog nedavnog rasta cijena energenata, ogrevno drvo je doživjelo renesansu. Ogrevno drvo je takođe postalo skupo i traženo je u ovom trenutku. Mnogi prodavci ga sada snabdijevaju samo stalnim kupcima, a cijene i dalje rastu - piše portal.

Dakle, prema pisanju portala, ako je 2021. godine kubni metar punog drveta koštao 60-70 eura, sada neke ponude dostižu i 200 eura.

U kontekstu ovih događaja, sve su učestalije krađe drvne građe u šumi. Na primjer, Adalbert Koh, predstavnik regionalnog odjeljenja za šumarstvo Minstera, govorio je o njima za Tagesšau. On je objasnio da ono što mnogi vjerovatno ne znaju jeste da je izvoz drveta nelegalan zbog toga što pripada vlasnicima šuma. A svako ko ga jednostavno uzme podliježe krivičnom gonjenju.

- U našem šumarstvu je oko 85 odsto privatnih šuma. Dakle, šuma ne pripada građanima, gdje možete pomisliti da je drvo uobičajeno. Ne, ovo je definitivno krađa - rekao je Koh.

Kako je dodalo odjeljenje za šumarstvo savezne države Sjeverna Rajna-Vestfalija, ima i profesionalnih kradljivaca drveta koji su iz šume iznosili cijele kamione. Prema portparolu agencije Gero Hute-von-Esen, krađa drva iz šume je krivično djelo koje podrazumijeva velike novčane kazne, a u nekim slučajevima čak i zatvorsku kaznu. S tim u vezi, agencija koristi tehnologiju GPS tragača u odabranim oblastima, što može pomoći u hvatanju kradljivaca drveta na mjestu zločina.

Takođe, odjeljenje za šumarstvo savezne države Sjeverna Rajna-Vestfalija prijavilo je medijima slučajeve sakupljanja suvog drveta koje leži na zemlji kako bi se koristilo kao ogrevno drvo. Kako je objasnila portparol agencije Nikol Fidler, ljudi vjerovatno ne shvataju da i oni čine krivično djelo i štete šumi. Prema njegovim riječima, drvo koje leži značajno je za očuvanje ekosistema, jer obezbjeđuje hranu i stanište za različite mikroorganizme, a takođe pomaže u akumulaciji CO2 i vlage.

Udruženje vlasnika šuma u ​​Berlinu zatražilo je milione eura odštete koju su prouzrokovali kradljivci drveta, primjećuju novine. Istovremeno, precizira se da je u nekim slučajevima sakupljanje ogrevnog drveta i dalje dozvoljeno, informacije o tome mogu se naći u šumarskom zakonodavstvu relevantnih saveznih država.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 16:48