Kuleba / - EPA
23/05/2024 u 20:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kuleba: Riječi solidarnosti ne presreću ruske rakete

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas govoreći o ruskim napadima na Harkov da riječi solidarnosti ne presreću ruske rakete.

Nakon ruskih bombardovanja Harkova i Ljubotina u Harkovskoj oblasti, koji su rezultirali žrtvama i razaranjima, Kuleba je naglasio neophodnost dodatnih raketa PVO Patriot.

On je naveo da napadi Rusije treba da podsjeti sve u svijetu da je Ukrajini i dalje hitno potrebno sedam sistema Patriot. Njemačka se već obavezala da će obezbijediti jedan.

-Ali dobijanje još šest što je prije moguće ostaje ključno ne samo za opstanak Ukrajine već i za mir u Evropi- napisao je Kuleba na platformi X (Tviter).

Rumunski predsjednik: Nećemo raspoređivati trupe u Ukrajini

Rekao je i da svaki dan odlaganja i debate košta živote i približava potencijal šireg rata u Evropi.
-Bez imenovanja i sramote, ali još jednom pozivam zemlje koje imaju Patriote da ubrzaju odluke i obezbijede ove sisteme Ukrajini. Vjerujem da sedam sistema Patriot nije visoka cijena za dugoročni mir u Evropi.Ali oni su potrebni sada, a ne sjutra, nažalost, puke riječi solidarnosti ne presreću ruske rakete - istakao je ministar.
Trenutno je Njemačka jedina zemlja NATO koja je odgovorila na zahtjev Ukrajine za dodatne rakete Patriot, a obuka je već počela. Predsjednik Rumunije Klaus Johanis izjavio je juče da obezbjeđivanje Ukrajine rumunskim sistemom Patriot ne smije da naruši protivvazdušnu odbranu zemlje.

Oksana Markarova, ambasadorka Ukrajine u Sjedinjenim Američkim Državama, traži od Amerike „smjele odluke” u očekivanju potrebnih sistema PVO Patriot

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 09:19