Miroslav Lajčak / - FOTO: EPA
16/04/2024 u 15:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Lajčak novi ambasador EU u Švajcarskoj, nepoznato ko dolazi na njegovo mjesto

Specijalni predstavnik za dijalog Beograda i Prištine, slovački diplomata Miroslav Lajčak imenovan je za novog ambasadora EU u Švajcarskoj.

To je odlučeno nakon što je šef evropske diplomatije Žozep Borelj imenovao nove šefove delegacija EU u 44 zemlje, uključujući Zapadni Balkan. 

Proces imenovanja u okviru diplomatske rotacije biće okončan prijemom zvaničnih agremana od zemalja domaćina, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS), prenosi N1.rs.

Specijalni predstavnik za dijalog Beograda i Prištine, slovački diplomata Miroslav Lajčak imenovan je za novog ambasadora EU u Švajcarskoj, ali ime njegovog nasljednika neće biti poznato pre formiranja nove Evropske komisije posle junskih izbora za Evropski parlament.

Među novoimenovanim evropskim diplomatama je i dosadašnji ambasador Estonije u EU Aivo Orav, koji će biti šef Kancelarije EU na Kosovu i specijalni predstavnik, umjesto dosadašnjeg Tomaša Sunjoga. Orav je ranije bio šef delegacija EU u Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Italijanski diplomata Luiđi Soreka biće novi šef Delegacije EU u Sarajevu, koji takođe ima status specijalnog predstavnika EU.

Soreka je bivši ambasador EU u Albaniji, a u Sarajevu će naslediti Johana Satlera. Satler iz BiH odlazi u Crnu Goru, gdje će biti ambasador EU.

Ambasador EU u Sjevernoj Makedoniji biće grčki diplomata Rokas Mihalis, dosadašnji ambasador Unije u Meksiku.

Generalna direktorka za Evropu u EEAS Angelina Ajhorst imenovana je za ambasadorku EU u Egiptu.

Jekaterina Dordonova, savjetnica za Zapadni Balkan u EEAS koja je bila i zamenica šefa Delegacije EU u BiH odlazi za ambasadorku EU u Ekvadoru.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 12:08